2024. április 23., kedd

Csomag a leendő elsősöknek

A Rákóczi Szövetség mintegy 420 leendő magyar elsőst ajándékoz meg Vajdaságban

A muzslyai Petőfi Sándor MME székházában kiosztották a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjait a nagybecskereki és a környékbeli leendő magyar elsősöknek. Szentmihályon, Lukácsfalván, Erzsébetlakon, Muzslyán és Nagybecskereken 47 jövendő magyar elsős vesz részt az iskolai előkészítőn, és őszre remélhetőleg mindannyian az említett települések valamelyikének első osztályába iratkoznak majd. Szeptember végén mindannyian tízezer forintos ösztöndíjban részesülnek. A tegnapi csomagosztáson a gyerekek alkalmi műsort mutattak be. A csomagokat dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor főtitkár, és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke osztotta ki.
Vidrács Krisztina, az MNT tagja elmondta, hogy az idén a tavalyihoz képest hét diákkal kevesebb magyar elsősre számítanak. Szerencsére minden magyarlakta faluban lesz magyar elsős, és nem került veszélybe a magyar tagozatok fennmaradása. Erzsébetlakon 3, Szentmihályon 5, Muzslyán 31 és Nagybecskereken 5 magyar elsőst várnak.

Továbbra is biztatják a magyar szülőket, hogy magyar osztályba írassák gyereküket. Az ösztönzés már az óvodában kezdődik.
Mint ahogy a szentmihályi Nagy Avramov Teodóra elmondta, a vidéken élő magyar szülők már úgymond megszokták, hogy minden évben érkezik az anyaországi támogatás, amit szívesen fogadnak és számukra sokat is jelent. Az ajándéknak a gyerekek örülnek, a szülőket meg arra motiválja, hogy magyar tannyelvű iskolába írassák a gyereküket.
A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagoknak a kiosztását. Első körben tanfelszerelést kapnak a leendő magyar elsősök, szeptember végén pedig tízezer forintos ösztöndíjban részesülnek. Mint ahogy Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke mondja, ebben az évben 21 önkormányzat 40 településén kerülnek kiosztásra a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjai. Megközelítőleg 420 csomagot fognak kiosztani ebben az évben. Azok a szórványtelepülések kapják meg ezt a tanszerfelszerelést, ahol a magyar lakosság aránya harminc százalék alatti. A Rákóczi Szövetség ezenfelül még számos programmal ösztönözi a magyar szülőket arra, hogy anyanyelven taníttassák a gyermeküket, kezdve a különféle táboroktól a kirándulások megszervezéséig.
Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke kihangsúlyozta, hogy a Rákóczi Szövetség a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a határon túl élő magyar közösségek tovább éljenek, ennek a legfontosabb feltétele pedig az, hogy a gyermekeket magyar iskolába adják. Természetesen az is fontos, hogy a tanulmányaik elvégzése után itthon megfelelő megélhetéshez jussanak. Azt szeretnék elérni a programjukkal, hogy a magyar identitás felerősödjön minden határon túl élő magyar számára, és ezt nyilván a gyerekeknél kell kezdeni.
A Rákóczi-program 2004-ben indult a Felvidéken, ahol egy trendváltozást sikerült elérni, hiszen 2010 óta ott nem csökken a magyar iskolába induló gyerekeknek a száma. Később ez a program kiterjedt azokra a Kárpát-medencei területekre, ahol a legnagyobb az asszimiláció. Csáky Csongor főtitkár elmondta, hogy a Kárpát - medencében összesen mintegy hétezer óvodást ajándékoz meg a Rákóczi Szövetség. Mint hangsúlyozta, bízik abban, hogy ezeket a gyerekeket a szeptemberi iskolakezdés alkalmával is köszönteni fogják, amikor majd a tízezer forintos ösztöndíj kerül kiosztásra.