2024. április 25., csütörtök

Óváros-felújítás májustól

Az újvidéki Műemlékvédelmi Intézet közzétette azt a nyilvános felhívást, amelynek köszönhetően rövid időn belül kiválasztják Pétervárad óvárosa épületei felújításának kivitelezőjét.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A nyilvános felhívást az első hat objektum felújítására írták ki, az óváros rekonstrukciójának első fázisára 25 millió dinárt irányoztak elő. Felújítják a Nikolaj Velimirović tér 1. és 3., a Belgrádi utca 2., 4. és 8., illetve a Lisinski utca 2. alatt álló objektumokat. A pályázati dokumentációból kiderül, hogy a munkálatok első fázisában az említett létesítmények utcára néző homlokzata, ereszei és a díszítései kerülnek felújításra. Az épületek belső, illetve az udvarra néző részeit most nem tatarozzák, ezeket a jövőben is csak a lakók beleegyezésével újíthatják majd fel.

A munkálatok májusban kezdődnek, a tervek szerint nem lesz forgalomkorlátozás egyik utcában sem. A Műemlékvédelmi Intézet azt követeli a munkálatok kivitelezőjétől, hogy 60 napos határidőt határozzanak meg a szóban forgó rekonstrukciós munkálatok elvégzésére.

A 021.rs. hírportál emlékeztet arra, hogy Siniša Jokić, az újvidéki Műemlékvédelmi Intézet igazgatója januárban kijelentette, hogy a köztársasági kasszából 100 millió dinárt utaltak át a városi költségvetésbe a felújítási költségekre, és további pénzeszközöket biztosítanak erre a célra a jövőben is. Egyes információk szerint az elkövetkező két évben további 200 millió dinárt fordítanak majd a felújítási munkálatok költségeinek fedezésére, ezt az összeget a köztársasági költségvetésben irányozzál majd elő.

Péterváradon összesen 45 objektumot újítanak fel az idén (Dávid Csilla felvétele)

Péterváradon összesen 45 objektumot újítanak fel az idén (Dávid Csilla felvétele)

A Műemlékvédelmi Intézet tavaly novemberben elkészítette a felújítási munkálatok tervezetét, amely négy munkaszakaszt lát elő. A projektumban pontosan leírták, mely épületek vannak a legrosszabb állapotban, és melyeken kell csupán kisebb javításokat végezni. A projektummal felölelték azokat az objektumokat is, amelyeken az utóbbi időben már végeztek javításokat, felújításokat, ilyenek pl. a Belgrádi kapu vagy a Magisztrátus épülete. Összesen 45 objektumot újítanak fel az idén.

A Műemlékvédelmi Intézet igazgatója kifejtette, Pétervárad óvárosának épületei nagyobbrészt magántulajdonban vannak, ezért az önkormányzat nem finanszírozhatja az összes ház felújítását.