2024. március 29., péntek

Gazdasági igényekre alapozott képzés

Akadémiai és projekt-együttműködést tervez a Masterplast Yu és az Educons Egyetem

A szabadkai Materplast Yu Kft. és a kamenicai Educons Egyetem kedden együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretében a partnerek összehangolják az igényeket, s az egyetem a vállalat igényeinek figyelembe vételével képzi majd hallgatóit, akik tanulmányaik befejezése után akár a Materplast Yu-ban is elhelyezkedhetnek.

Bunford Tivadar, a Masterplast Yu Kft. igazgatója elmondta, a vállalat és az egyetem közötti kapcsolat nem új keletű, hiszen máris tíz olyan munkatársa van a vállalatnak, akik az Educons Egyetemen szereztek diplomát, így a megállapodás aláírásával csupán hivatalossá teszik a korábbi együttműködést, melyről az igazgató úgy nyilatkozott, hogy hosszú életű és mindkét fél számára gyümölcsöző lesz.

Az új termelőcsarnokban üvegszövetet állítanak majd elő (Fotó: Gergely Árpád)

Az új termelőcsarnokban üvegszövetet állítanak majd elő (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon elégedettek vagyunk az Educons képzési programjával, ugyanis hallgatóik az elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatot is szereznek, melynek a mindennapokban nagy hasznát veszik itt a cégben, a tanárok pedig jól ismerik a gyakorlatot, azaz, hogy hogyan kell vezetni egy vállalatot vagy hogy milyen problémák merülnek fel a munka során. Az Educons hallgatóinak nagy kihívás lesz nálunk lenni, azonban itt megismerhetik a kereskedelem valós világát, számos problémával és kihívással találkozhatnak, viszont nagyon sokat tanulhatnak – mondta Bunford Tivadar.

Prof. dr. Aleksandar Andrejević, az Educons Egyetem rektora úgy fogalmazott, a Masterplast Yu Kft.-vel való korábbi együttműködésüknek több közös pontja is volt, és idővel megértek rá a körülmények, hogy ezeket egy megállapodás keretében összefonják, ami egyúttal szerves részét képezi majd az egyetem fejlesztési stratégiájának is.

– Az Educons igyekszik az amerikai Stanford Egyetemen elterjedt háromszoros spirál modelljét alkalmazni, mely a gazdaságot, az egyetemet és a civil társadalmat fűzi egybe. Ennek alapján olyan elméleti és gyakorlati tudással kell felruházni a fiatalokat, aminek következtében tanulmányaik befejezése után azonnal munkát vállalhatnak, s hozzájárulhatnak a vállalat fejlődéséhez. Ezen dolgozunk most, s kialakítunk egy úgynevezett igazgatói tanácsot, azaz néhány nagy magáncég vezetője, így a Masterplast Yu Kft. igazgatója is minden szemeszterben egyszer összeül és elmondja javaslatait, igényeit, az aktuális piaci trendeket, melyek segítenek abban, hogy ezekhez igazodva képezzük a hallgatóinkat, akik a piaci igényeknek teljesen megfelelnek – magyarázta a rektor.

Dr. Aleksandar Andrejević és Bunford Tivadar (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Aleksandar Andrejević és Bunford Tivadar (Fotó: Gergely Árpád)

Hozzátette, az együttműködési megállapodás révén a jövőben közös projektumokban is részt vehetnek, így például kutatásokat végezhetnek a Masterplast Yu fejlesztési stratégiájára vonatkozóan, illetve rendkívül hasznos lesz az egyetem számára az is, hogy a sikeres nagyvállalatok vezetői segítik őket gyakorlati tapasztalataikkal, s ezáltal az egyetem tökéletesítheti képzési programjait, és célirányosan, a gazdaság és a civil társadalom elvárásainak eleget téve működhet.

A Masterplast Yu Kft. a legnagyobb és legkomplexebb leányvállalata a Masterplast International cégcsoportnak. Tizenöt évvel ezelőtt a hőszigetelő anyagok nagykereskedelmével kezdték meg működésüket, de az évek során sikeresen kialakították a logisztikát, nagy mennyiségben szállítanak

árut külföldre, és immár kilenc éve végzik a hungarocell előállítását is. Négy évvel ezelőtt megkezdték a hálós élvédők gyártását is, és folyamatban van egy 8,4 millió eurós beruházás is, melynek keretében kiépül még egy termelőcsarnok, ahol üvegszövetet állítanak majd elő. Az új csarnokban várhatóan júliusban indul meg a munka, ahol az előállított üvegszövet egészét az Európai Unió piacára szállítják majd ki. A Masterplast Yu Kft. jelenleg mintegy négyszáz embert foglalkoztat, azonban a termelés bővítésével mintegy százötven új munkahely is megnyílik.