2024. március 29., péntek

Díjak, különdíjak

Véget ért a XXII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

A díjkiosztó gálarendezvénnyel zárult a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója, amelynek idén Bácsfeketehegy adott otthont.

A gálát Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó előadása nyitotta meg. A versmondás után Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke mondott köszöntőbeszédet. Mint mondta, nem kérdés, hogy a bácsfeketehegyiek megdolgoztak ezért a találkozóért és ennek a találkozónak a sikeréért. A Találkozó nevében rejti, hogy annak lehetőségét keresi, annak lehetőségében hisz, hogy legyen esélyünk megnézni egymást, örülni a másik sikereinek, és mindeközben olyan hasznos szakmai gondolatokat is meghallgathatunk, amit évről évre neves színházi emberek tolmácsolnak. A művészeti szakbizottság részéről Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész szólt az egybegyűltekhez, ő értékelte a XXII. Találkozót. A díjakat Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Táborosi Margaréta rendező, a zsűri hölgytagja adta át. Ez alól a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíja képezett kivételt, melyet Linka Gabriella adott át; továbbá Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérése – az Arany János-emlékév jegyében egy-egy produkció elkészítésére és bemutatására –, Gombár Szeréna konzul asszony, valamint a diákzsűri képviseletében Tokics Dóra nyújtotta át a díjakat.

A XXII. VMASZT eredményei pedig a következők:

 HIVATALOS DÍJAK

Pataki László-díjjal a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportját tüntették ki a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, Gosszé Endre Trezka c. darabjáért, melyet Molnár József állított színpadra.

Bambach Róbert-díjjal térhetett haza az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad a találkozó legjobb új formákat kereső előadásáért, a Fekete Ádám drámája alapján készült Csoportkép (természetes fényben) című produkciójáért. Rendezte: Crnkovity Gabriella.

Garay Béla-díjat érdemelt ki a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Petőfi Sándor színjátszó csoportja a közösségteremtő tevékenységéért.

A zsűri a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjjal tüntette ki Szukola Bélát, a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat tagját a Hyppolit, a lakáj c. előadásban Hyppolit szerepének megformálásáért.

A zsűri a legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjjal tüntette ki Csernai Pannát, a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport tagját a Trezka c. előadásban Trezka szerepének megformálásáért.

A legjobb férfi mellékszerep megformálásáért Nagy István-díjjal jutalmazták Sörfőző Károlyt, a topolyai Mara Amatőr Színház tagját a Paprikáscsirke c. előadásban Forgács szerepének megformálásáért.

A legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat Beszédes Klementina, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportjának tagja érdemelte ki a Helén és a tehén és a Leszállás Párizsban című előadásban a Gazdasszony és Judit szerepének megformálásáért.

A zsűri a legszebb színpadi beszédért Szántó Róbert-díjjal tüntette ki Tóth Ramónát, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila színjátszó csoportjának tagját, az Animus és Anima c. előadás Gizelláját.

A bácsfeketehegyiek KÖZÖNSÉGDÍJJAL jutalmazták a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportját a Trezka c. előadásáért.

 A KÜLÖNDÍJAK

A diákzsűri a legjobb előadás díját a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport Trezka c. előadásának ítélte oda.

A Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja nyerte el Leszállás Párizsban c. előadásáért, melyet Nagy Aleksz rendezett.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának felkérését – az Arany János-emlékév jegyében egy-egy produkció elkészítését és bemutatását – a következő társulatoknak ítélte oda a művészeti bizottság: a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad, a nagykikindai József Attila Színtársulat és az újvidéki Európa Kollégium Színtársulata.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját, egy vendégszereplést a KDSZ színpadán az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad kapta a Csoportkép (természetes fényben) c. előadásáért, melyet Crnkovity Gabriella rendezett.

A zsűri a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját, vendégszereplést a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja keretében a szabadkai Népszínház színpadán a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoportnak adományozta a Trezka c. előadásáért.

A KASZT fesztiváligazgatójának meghívását a 2017-es Komlói Amatőr Színházi Találkozóra a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat Hyppolit, a lakáj és a kupuszini Sturcz József színjátszó csoportja Trezka c. előadása nyerte el.

A zsűri a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Szép Szó Tábor-különdíját Ádor Konrádnak adományozza Makáts Csaba szerepéért a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat Hyppolit, a lakáj c. előadásában.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség MADT-tábor különdíját Király Sándornak adományozta, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila színjátszó csoportja rendezőjének. Király Sándor továbbá a Hét Nap hetilap kalendáriumát is elnyerte.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség MADT-tábor különdíját adományozta Nagy Aleksznek is, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja rendezőjének.

A Tanyaszínház különdíját, az idei előadásban való részvételt a kishegyesi Kőműves Csaba kapta a Kishegyesi Színjátszó Műhely Karnyóné Show c. előadásában Lipitlotty szerepének alakításáért, és Nagy András szerepéért a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat Hyppolit, a lakájában.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját, csoportos előadás-látogatást a KDSZ valamely előadására a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Kishegyesi Színjátszó Műhelye kapta a Karnyóné Show c. előadásért.

A zsűri a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadás-látogatási különdíját a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának ítélte oda A szabadság betegei c. előadásért.

A zsűri az Újvidéki Színház különdíját, csoportos előadás-látogatást a színház valamely előadására a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportjának ítélte meg.

A zsűri a Zentai Magyar Kamaraszínház különdíját, bérletet a Kamaraszínház előadásaira, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Petőfi Sándor színjátszó csoportjának adományozta a Balkáni gerle c. előadásért.

A zsűri a zEtna Kiadó könyvcsomag különdíját Szarka Áronnak adományozta a szabadkai Középiskolások Diákotthonának színjátszó csapatából, az előadás szövegéért.

A Forum Könyvkiadó intézet könyvcsomag különdíját kapta Magyar Réka az énekért, az újvidéki Európa Kollégium Színtársulatának HÁTország c. előadásában.

Szintén a Forum Könyvkiadó intézet könyvcsomag különdíját kapta Dragić Marianna, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszója Hugi szerepének alakításáért a Tanár úr, de miért? c. előadásban.

A Solymosi Könyvesház könyvcsomag különdíját Patyerek Réka kapta az újvidéki Európa Kollégium Színtársulatából, a közösségünket érintő téma feldolgozásáért.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvcsomag különdíját adta Jenovay Lajosnak, a Madách Amatőr Színház Talányos variációk c. darabjának fordításáért.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvcsomag különdíját adta továbbá a hegedűn játszó László Árpádnak, a szabadkai Középiskolások Diákotthona színjátszó csoportja Arcok játéka c. előadásának zenéjéért.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség könyvcsomag különdíját a szabadkai Danilo Kiš Alapítvány 4 színészének: Ejzler Evilának, Temunović Ritának, Hajvert Ákosnak és Török Arnoldnak adományozta a finoman kimunkált színészi alakításokért a Közelebb c. előadásban. Alakításukért a zsűri nekik ítélte továbbá a bácsfeketehegyi helyi közösség különdíját is.

A zsűri a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség könyvcsomag különdíját adományozta Bolyos Miklósnak, az újvidéki Európa Kollégium Színtársulata HÁTország c. előadásának zenei világáért.

A Magyar Szó napilap egyéves előfizetését a bácsfeketehegyi Szabó László érdemelte ki Schneider Mátyás szerepéért a Soma Színtársulat Hyppolit, a lakáj c. előadásában. Szabó Lászlónak ítélték továbbá a Török méhészet különdíját is.

A Magyar Szó napilap féléves előfizetését Balázs György kapta, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház tagja, Abel Znorko szerepének megformálásáért a Talányos variációk c. előadásban.

Ugyancsak a Magyar Szó napilap féléves előfizetését kapta Muntyán Ramóna Szajánból, Janet szerepének megformálásáért a Leszállás Párizsban c. előadásban.

A Képes Ifjúság egyéves előfizetését a zsűri Hodik Annabellának adományozta Karnyóné szerepéért a Kishegyesi Színjátszó Műhely előadásában. Színészi alakításáért Hodik Annabella kapta továbbá az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat különdíját is.

A Hét Nap hetilap egyéves előfizetését Zsigovity Tamás érdemelte ki, János, a gazda szerepéért a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportjának Helén és a tehén c. előadásában.

Szintén a Hét Nap hetilap egyéves előfizetését érdemelte ki Lackó Farkas Erzsébet Ella szerepéért a tóbai Petőfi Sándor színjátszó csoport Balkáni gerle c. előadásában. Lackó Farkas Erzsébet továbbá elnyerte Koncz Éva különdíját is.

A Hét Nap hetilap kalendáriumát Baka András kapta Schuller Medárd szerepéért a tóbai Petőfi Sándor színjátszó csoport Balkáni gerle c. előadásában. Baka András veheti át ezenkívül Szabó Márta különdíját is.

A Hét Nap hetilap kalendáriumát kapja Dubac Éva Bözsi szerepéért a kupuszinai Sturcz József színjátszó csoport Trezka c. előadásában. Dubac Éva színészi alakításával továbbá Tóth Vera különdíját is elnyerte.

A zsűri a Feketics Művelődési Egyesület különdíját adományozza Ejzler Evilának, a topolyai Mara Amatőr Színház stylistjának.

A zsűri a Feketics Művelődési Egyesület különdíját adományozza a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának, a közösségi emlékezet őrzéséért.

A zsűri a Horkai pincészet különdíját adományozta a kupuszini Sturcz József színjátszó csoport zenekarának a színvonalas teljesítményért.

A zsűri P.S. Print & Desing nyomda különdíját adományozta a Középiskolások Diákotthona színjátszójának, Balla Georginának az Arcok játéka c. előadásban nyújtott alakításáért.

A Wax fodrászszalon különdíját a zsűri a bácsfeketehegyi Fehér Etelkának ítélte oda Schneiderné alakjának megformálásáért a Soma Színtársulat Hyppolit, a lakáj c. előadásában.