2024. április 25., csütörtök

Gratulációözön

Az európai politikum Szerbia európai útjának folytatására számít – Olyanok is vannak, akik a hatalomban rejlő veszélyekre figyelmeztetnek

A vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően számos gratuláció érkezett Aleksandar Vučić kormányfőnek, Szerbia következő államfőjének a hivatalába. Az Európai Unió nevében az elsők között Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő gratulált, mondván: Szerbiában egyértelmű választási eredmények születtek, ennek nyomán nem lehet mást tenni, mint sok szerencsét kívánni Aleksandar Vučićnak az új tisztségéhez.

Vučić ünnepel stábjával a választás eredményének ismeretében (Ótos András felvétele)

Vučić ünnepel stábjával a választás eredményének ismeretében (Ótos András felvétele)

Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos értékelése szerint jó, amikor egy választás egyértelmű eredményekkel fejeződik. Hahn reményét fejezte ki, hogy Vučić a polgárok hatalmas támogatásának függvényében odafigyeléssel végzi majd a munkáját. Aleksandar Vučić számára hatalmas kihívás lesz, hogy Szerbiában a hatalom minden szinten a Szerb Haladó Párt kezében összpontosul – emelte ki Hahn.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Vučićnak az elnökválasztáson „elért magabiztos győzelméhez, és kifejezte reményét, hogy az eddigi, jelentős eredményeket hozó stratégiai kapcsolataik a jövőben is az elmúlt években tapasztalt ütemben fejlődhetnek tovább” – erősítette meg Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Vlagyimir Putyin orosz államfő lenyűgözőnek nevezte Vučić választási eredményét, majd meggyőződésének adott hangot, hogy az új szerb elnök tovább építi a kapcsolatokat Szerbia és Oroszország között.

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke is csatlakozott a gratulálókhoz. Értékelése szerint a szerbiai lakosság vasárnap Vučić kormányfői munkáját és teljesítményét jutalmazta. A szerb nép hasonló eredményekre, fejlődésre és gyümölcsöző jövőre számít – tette hozzá Lukasenko, majd reményét fejezte ki, hogy Szerbia és Fehéroroszország a jövőben még inkább elmélyíti kapcsolatait.

Donald Tusk, az Európai Tanács, illetve Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is gratulált tegnap Aleksandar Vučićnak az elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A közös közleményükben aláhúzták, az eredmény azt mutatja, hogy a szerbiaiak „teljes mértékben” támogatják az eddigi miniszterelnök által választott, az ország uniós csatlakozásához vezető európai utat.

A régióból Deniz Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának elnöke, Đorđe Ivanov, Macedónia és Kolinda Grabar Kitarović, Horvátország államfője gratulált Szerbia következő államelnökének.

A választási győzelem ünneplése a haladóknál

A választási győzelem ünneplése a haladóknál

VUČIĆ, MINT TITO

A nemzetközi sajtó is figyelemmel kísérte a szerbiai elnökválasztást és annak eredményét. A legtöbb lap elemzője egyetértett abban, hogy Aleksandar Vučić még inkább bebetonozza hatalmát. Sikerült úgy feltüntetnie magát mint a legbefolyásosabb politikus, aki kezelni tudja a válságot – írta a párizsi Le Monde, hozzátéve, hogy ez ugyan nem sikerült a Slobodan Miloševićet követő szerbiai államvezetők egyikének sem. Vučić ezen befolyása Szerbiára feltehetőleg a stabilitás központjává teszi az országot a Nyugat-Balkánon – értékelte a Le Monde.

Az orosz Tass hírügynökség értékelése szerint az új miniszterelnök, akárki is legyen, valójában csak bábu lesz, Vučić továbbra is irányítása alatt tartja a kormányt.

Vučić fölényes győzelme az elnökválasztás első körében valójában hatalmának utolsó nagy próbatétele volt, ez viszont az egyébként még ifjú demokratikus intézmények további leépüléséhez vezethet – írta a New York Times. Ez a sajtóorgánum sem kételkedik abban, hogy Vučić befolyásolható és engedelmes személyt állít a kormány élére, vagyis a jövőben is ő irányítja a kormányt.

A különösen agresszív választási kampányt követően Vučić ellenfeleinek szinte semmi esélyük nem volt a győzelemre – értékelte a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az, hogy a választási kampány ideje alatt Vučićot mint miniszterelnököt Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz államfő is fogadta, azt a látszatot kelti, hogy Aleksandar Vučić, Josip Broz Titóhoz hasonlóan, a Nyugat és a Kelet támogatását is élvezi – írta a FAZ.

SZABÁLYTALANSÁGOK

Civil szervezetek, polgárok, újságírók és civil megfigyelői szervezetek több vajdasági településről is szabálytalanságokat jelentettek. A megfigyelők szerint állítólag több vajdasági településen is megtörtént, hogy ismeretlen személyek gépkocsival vagy kombival fuvarozták szavazni, illetve később haza a polgárokat, a szavazóhelyek bejárata előtt pedig elmagyarázták nekik, hogy kire kellene szavazniuk. Az is több helyütt megtörtént – a beszámolók szerint –, hogy pénzt vagy csomagot ajánlottak a szavazóknak. Feljelentést Temerinben és Kúlán tettek szavazatvásárlás gyanújával – derül ki a sajtóértesülésekből.

Az Európa Tanács elsősorban a média magatartásával kapcsolatban fogalmazott meg súlyos kifogásokat. Az ET szerbiai küldöttségének az a benyomása, hogy a kampány ideje alatt egyik illetékes intézmény sem ellenőrizte megfelelően a média munkáját, ennek pedig az lett a következménye, hogy igazságtalanul osztották el a műsoridőt a jelöltek között. A hatalmi koalíció jelöltje uralta a médiateret – szögezték le. Az ET küldöttsége Újvidéken, Kragujevacon, Kraljevóban, Valjevóban, Užicéban, Pancsován és Požarevacon a szavazás napján több szavazóhelyre is ellátogatott és megállapította, hogy néhány eljárásbeli szabálytalanságot leszámítva minden rendben volt, a polgárok szabadon élhettek szavazati jogukkal.

A médiával kapcsolatos észrevételekhez Nedim Sejdinović, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnöke is csatlakozott, azt állítván, hogy Aleksandar Vučić győzelme a politikai és a médiaerőszak következménye. Az elnökválasztás már a szavazóhelyek megnyitása előtt szabálytalan volt, hiszen a médiából a párbeszédnek még csak a látszata is hiányzott, ehelyett a politikai ellenlábasok elleni lincshangulat uralkodott el – nyomatékosította Sejdinović

BELI BEKÖLTÖZNE AZ ELNÖKI PALOTÁBA

Ljubiša Preletačević Beli, azaz polgári nevén Luka Maksimović, tegnap sem állt el attól, hogy valójában ő nyerte meg az elnökválasztást. Miután vasárnap késő este kihirdette, hogy a leadott szavazatok 67,97 százalékával ő Szerbia következő köztársasági elnöke, tegnap kora reggel megjelent az elnöki palota előtt, hogy átvegye Tomislav Nikolićtól a tisztséget. Facebook-bejegyzésében Preletačević azt állítja, hogy kiabálva szólongatta az államfőt: „Tomo, Tomislav, gyere le és add át a kulcsokat.”

Saša Janković volt köztársasági ombudsman, aki az elnökválasztás második helyezettje, kitart amellett, hogy nem gratulál Vučićnak. Miután Slobodan Georgiev, a BIRN oknyomozó újságíró-hálózat újságírója Twitter-bejegyzésben szólította fel az elnökjelölteket, hogy gratuláljanak a győztesnek, hiszen a választási folyamathoz ez is hozzátartozik, Janković a következőt válaszolta: „Azt kéri tőlem, hogy gratuláljak Vučićnak? Ehhez? Nem, ehelyett inkább letiltom önt és az önhöz hasonlókat. Ennél még a botok is kedvesebbek számomra.”

Vasárnapi késő esti sajtótájékoztatóján Janković azt mondta, neki is lehetősége volt győzelmet kihirdetni, méghozzá „a tisztességes Szerbia győzelmét, a Szerbiáét, amely már nem ugyanaz, mint tegnap volt”. Janković bejelentette, hogy nem távozik a politikai színtérről. Hasonló hangnemben nyilatkozott Vuk Jeremić volt külügyminiszter is, aki a jövőjét szintén a szerbiai politikai színtéren látja.

Boško Obradović, a Dveri elnöke és jelöltje pedig amellett tart ki, hogy ez volt a legmocskosabb választási kampány a többpárti rendszer bevezetése óta. A választási folyamat szabálytalansága miatt a választás megsemmisítését követeli, és hozzátette, hogy folytatni kívánja „a hatalom elleni küzdelmet”.