2024. április 26., péntek

Mától forgalomban az új ötveneurós

Az eurózóna 19 tagországában kedden egyidejűleg hozzák forgalomba a megújult külalakú, 50 euró névértékű bankjegyet – jelentették be sajtótájékoztatón a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) képviselői hétfőn Pozsonyban.

A megújult ötveneurós a közös európai fizetőeszköz második – úgynevezett Europé – sorozatának negyedik tagja, amely forgalomba kerül. A kontinens névadójáról, a görög mitológiai alakról elnevezett sorozat fokozatosan váltja le a 2002-ben forgalomba állított első euró bankjegycsaládot. A cserefolyamat 2013 májusában a megújult öteurós bankjeggyel kezdődött, majd 2014 szeptemberében az új tíz-, illetve 2015 novemberében az új húszeuróssal folytatódott.

A teljes egészében gyapotból készült, így a korábbinál nagyobb tépésszilárdságú új ötveneurós bankjegy megőrizte elődjének legtöbb formai jegyét. Nagysága, színe, illetve a korokat és stílusokat idéző motívumvilága is hasonló, a változások többsége új és továbbfejlesztett biztonsági elem.

Az ötveneurós az euró bankjegysor legnagyobb számban és értékben forgalomban lévő bankjegye. Az 50 eurósok az összes forgalomban lévő euró bankjegy 41 százalékát adják, értékben pedig a 45 százalékát.