2024. április 18., csütörtök

Átmenetileg fellélegezhet az Agrokor

Az Agrokor konszernből is megerősítették a hírt, hogy Ivica Todorić, a horvát nagyvállalat tulajdonosa aláírta az úgynevezett standstill megállapodást a hitelezőkkel, amely már pénteken életbe lépett. Ennek eredményeképp a környező országokban is terjeszkedő horvát óriáscég, amelynek szerb, szlovén, bosnyák és magyar érdekeltségei is vannak, a bankokkal való megegyezés alapján meghatározott ideig mentesül a kamatfizetés kötelezettsége alól. Az így felszabaduló összeget tartozásainak a kielégítésére kell a vállalatnak fordítania.

A nyugati államokban már bevett módszer a standstill megállapodás, vagyis az adóscsoport elsődleges hitelezői között kötött átmeneti megállapodás a pénzügyi nehézséggel küzdő adós stabilizálása céljából. Az Agrokor mintegy 16 milliárd kunával (2,15 milliárd euróval) tartozik a hitelezőknek. Közülük a legnagyobb az orosz Szberbank, a konszern adósságának az 52 százalékát tartja a markában. A szombaton lezárult tárgyalások szerint a napokban tőkeinjekciót kap a nagyvállalat, amelyben szerkezetátalakításra is sor kerül, az óriáscég vezetőségét is lecserélik.

Az Agrokornak már korábban zárolták a számláját, de a visszavonása csak azután történhet meg, miután a vállalat konkrét segítséget kap a horvát államtól.

A LEX AGROKOR

A több mint 60 ezer munkavállalót foglalkoztató óriásvállalat megmentésére a horvát kormány pénteken törvényjavaslatot fogadott el. A helyi sajtóban csak Lex Agrokor néven emlegetett jogszabálytervezetről gyorsított eljárásban szerdán fog tárgyalni a horvát szábor.

Andrej Plenković horvát államfő a törvény megalkotását azzal magyarázta, hogy vannak helyzetek, amikor a nagyvállalatok pénzügyi problémákkal küzdenek, és ezek a vállalatok nemzetgazdasági szempontból nagy jelentőséggel bírnak. Szavai szerint a törvénytervezet lehetővé teszi azon vállalatok számára, melyeknek az adóssága 7,5 milliárd kunánál (1 milliárd 150 millió eurónál) nagyobb, és 5000-nél több embert foglalkoztatnak, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárás kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást.

Kiemelte, hogy szó sincs államosításról, az adósság alól való kibúvásról vagy a magántulajdon megsértéséről. Az eljárás a tulajdonos és a hitelezők kérésére történik, az állam pedig egy külön biztos nevez ki a vállalat élére, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot – hangsúlyozta.

A TERJESZKEDÉS ÁLDOZATA

Ivica Todorić még az egykori Jugoszláviában kezdte el fejleszteni akkor még főként virágárusítással foglalkozó vállalkozását. Az Agrokor a kilencvenes években lett Horvátország legnagyobb vállalata, amely azonban, úgy tűnik, hogy a nem kellőképpen átgondolt terjeszkedés és a rossz üzletpolitika áldozatává vált. Miután a Moody's és az S&P hitelminősítő az idén egymás után többször is leminősítette a cégcsoport hitelkockázati besorolását, a nemzetközi pénzpiacon jelentős mértékben csökkent a vállalat által kibocsátott kötvények értéke, a horvát piacon pedig kitört a pánik. A cég likviditási problémáinak hírére a héten mélyrepülésbe kezdtek az Agrokorhoz tartozó vállalatok részvényei, a hitelezők és a beszállítók pedig egymásnak adták át a kilincset a vállalat székhelyén – összegezte az MTI az Agrokor mélyrepülésének rövid történetét, ami azonban a szakértőket nem érte váratlanul.

A tét hatalmas, a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaság számára, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem az ország legnagyobb földbirtokosa is.