2024. április 19., péntek

Játszóház vagy játszótér

Újvidéken a gyermekek több mint 50 játszóház közül válogathatnak, de sokan inkább a kinti játszótereket részesítik előnyben.

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban szombatonként megszervezett játszóházakban a gyermekekkel szakképzett pedagógusok foglalkoznak, a kicsiket gazdag program várja (Dávid Csilla felvétele)

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban szombatonként megszervezett játszóházakban a gyermekekkel szakképzett pedagógusok foglalkoznak, a kicsiket gazdag program várja (Dávid Csilla felvétele)

Különböző okokból viszik a szülők gyermekeiket a játszóházakba, de felmerül a kérdés, hogy ezek színvonalas időtöltést biztosítanak-e a legkisebbek számára? Megfelelő képzettségű-e a játszóházakban dolgozó személyzet? Vajon biztonságban vannak a gyermekek ott-tartózkodásuk ideje alatt?

Aleksandra Ristić, a Cosmoland menedzsere elmondása szerint színvonalas időtöltést és foglalkozásokat nyújtanak a gyermekek számára.

– Mindegyik dolgozó pedagógiai szakképzettséggel rendelkezik, vagy pedagógiával kapcsolatos tanulmányokat folytat – mondta ennek a játszóháznak a menedzsere.

Az újvidékiek úgy vélik, jó, hogy a városban nagy a választék a játszóházakból, de semmi sem helyettesítheti a szabadban töltött időt, barátkozást.

– Én a kinti időtöltést részesítem előnyben, és véleményem szerint ez mellett kellene döntenie minél több újvidéki szülőnek – mondta egy székvárosi anyuka.

– Szerintem a Strandon létesültek a legjobb játszóterek, azok a gyermekeim kedvenc szórakozóhelyei – magyarázta egy apuka.

A gyermekeknek tetszenek a játszóházak, de ami a hatályos törvényt illeti, nem léteznek szigorú feltételek a játszóházak üzemeltetésére. A Vajdasági Rádió és Televízió beszámolója szerint a tulajdonosok egyedül is leellenőriztethetik saját játszóházuk és játszóberendezéseik biztonságát, és ha az ellenőrző szerv mindent rendben talál, akkor megkapják a szükséges engedélyeket.

Miloš Radišić, a Jugoinspekt igazgatóhelyettese elmondta, hogy a játszóházak üzemeltetői bíznak a játékberendezések és játékgyártók jótállásában.

– A játékszerek és játékberendezések jótállása mellett, amelyeket valóban komoly ellenőrzéseknek vetnek alá használatuk előtt, gyakran megtörténik, hogy a játszóház objektuma nem elégíti ki az előírt követelményeket, nem felel meg a sztenderdeknek – mondta Radišić. Hozzátette: Törvénykiegészítésekre van szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, mi szükséges ahhoz, hogy a gyermekek a játszóházakban biztonságban legyenek, valamint megfelelő szakértelemmel rendelkező személyek foglalkozzanak velük.