2024. március 29., péntek

Negyvenéves a rezervátum

A gyerekekkel közösen ünnepeltek a Ludasi-tó mellett

Március 28-án volt negyven éve, hogy a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum felkerült a Ramsar listára, mely a vizes élőhelyek megmentését szolgálja. Kezdetben csak a tó került védelem alá, azonban a rezervátum területe az elmúlt negyven évben 593 hektárról csaknem kétezer hektárra növekedett, ugyanis a tavat körbeölelő területet is védetté nyilvánították.

Ezen a területen a különféle életközösségek diverzitása igen nagy, mintegy kétszázötven fajta madár fordul itt meg év közben, ebből 140 védett faj, éppen ezért létrehoztak itt egy kutatóállomást is, ahol a madarak gyűrűzését is végzik, de a madarakon kívül számos védett növény is megtalálható a rezervátumban.

A negyvenéves jubileum alkalmából a Palics–Ludas Közvállalat meghívta a Kizur István Általános Iskola diákjait a ludasi Látogatóközpontba, a Szúnyogcsárdához, hogy együtt töltsenek egy kis időt, melynek keretében a mintegy száz negyedik osztályos gyermek egy előadáson keresztül többet megtudhatott a rezervátumról és a természet védelméről, valamint a gyerekek sétát tehettek a Ludasi-tó körül, a madárlesnél a rezervátum területén előforduló madarakról és védelmükről hallhattak részletesebben, sőt bemutatták nekik azt is, hogy hogyan kell meggyűrűzni a madarakat.

Dobó Márta, a Palics–Ludas Közvállalat igazgatónője elmondta, a természetvédelmet az alapoknál kell elkezdeni, éppen ezért invitálták meg a gyerekeket, hogy akik mindennapjaikban nincsenek közel a természethez, ezáltal megismerkedjenek azokkal az értékekkel, amelyek szinte egy karnyújtásnyira vannak tőlük, s hogy felfedezzék a természet szépségét, ahol úgyszintén sok szórakozás és érdekesség várja őket.

(Fotó: Paszterkó Erika)

(Fotó: Paszterkó Erika)

– A gyerekek egy előadást hallhattak a Ludasi-tó élővilágáról, mikroszkóppal megnézhették az algákat, majd a madárlesnél bővebben is hallhattak az itt megforduló madarakról, illetve most kezdődik a madarak fészkelése is, amiről úgyszintén meséltek nekik a kollégák. Van egy bogárszállónk is itt a Látogatóközpontban, az úgynevezett Darázsgarázs, ahol kék fadongót, fürkészdarazsat, fülbemászókat is láthatnak. Ez azért is érdekes, mert a hosszú tél után a rovarok is most kelnek igazán életre, de például most virágzik a védelem alatt álló tavaszi hérics is – mondta Dobó Márta, hozzátéve, egy igazán érdekes és tartalmas napot tudhattak maguk mögött a gyerekek, s remélhetőleg ez hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben óvják a természetet. Év közben más iskolák tanulói is látogatást tesznek a Szúnyogcsárdánál, bár sajnos nem tudnak folyamatosan ilyen jellegű programokat szervezni, mert a vállalatnak nincs elég embere.

Az igazgatónő még elmondta, a rezervátum nagyon rossz állapotba került az évek során, így nagyobb javulásról még mindig nem lehet beszélni, de a fokozott természetvédelemnek köszönhetően egyre jobb a helyzet, s a hosszú ideig tartó leépülést nem is lehet egy-két év alatt visszafordítani, de már az is nagy eredmény, ha az eddigi szennyezőforrásokat ki tudják iktatni.

– Ha a tó állapota nem is javult, de a tó körüli vizes élőhelyek mindenképpen jobb állapotban vannak, s mivel köztársasági szintű védelmet élvez ez a terület, a tavalyi év folyamán kecskéket vásároltunk és szürkemarhákkal is megpróbáljuk a vizes élőhelyeket visszaállítani. Az állatok egy részét a napokban fogjuk kihozni a tóhoz, ugyanis ez mind hozzájárul ahhoz, hogy javítsunk a helyzeten. Próbálunk a Kiskunsági Nemzeti Parkkal továbbra is jó együttműködést megvalósítani, és a tapasztalataikat a lehetőségeinkhez mérten felhasználni a vizes élőhelyek megmentésére, visszaállítására – mondta Dobó Márta.

Nyitókép: (Fotó: Paszterkó Erika)