2024. március 29., péntek

Megújult a gyülekezeti terem Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi (feketicsi) református gyülekezeti terem 1877-ben épült és eredetileg lelkészlakás volt. 1981-ben épült egy másik, korszerű lelkészlakás, így az eredeti épületet gyülekezeti teremmé alakították – számolt be lapunknak Orosz Attila bácsfeketehegyi református lelkész, bácskai esperes. Arról is szólt, hogy ez alkalommal igen komoly felújításokat sikerült elvégezniük az épületen.

A felújított gyülekezeti terem (Lakatos János felvétele)

A felújított gyülekezeti terem (Lakatos János felvétele)

– Gyakorlatilag teljes egészében felújítottuk a gyülekezeti termünket és az ehhez kapcsolódó helyiségeket: a lelkészi irodát, a gondnoki hivatalt és részben a hittantermünket is. Kizárólag belső felújítási munkálatokról van szó. Megtörtént a falak szigetelése, ami elsődleges dolog volt ahhoz, hogy megújulhasson az egész épület. Teljes egészében kicseréltük az ajtókat és ablakokat, új fa alapanyagú nyílászárókat szereltünk be helyettük. Emellett sikerült kialakítanunk egy korszerű vizesgócot, mivel az előző nem volt megfelelő. Teljesen átmeszeltük a falakat, és korszerű világítást kapott az egész épület – számolt be a lelkész, majd azt is megtudtuk tőle, hogy azért fontos a gyülekezeti terem a református közösség számára, mert karácsonytól húsvétig itt tartják az istentiszteleteket. A terem kb. 200 férőhelyes, és több funkciót lát el. Az istentisztelet mellett csigatészta-készítés is folyik itt, bibliaórát tartanak, és időnként hittanórákat is.

A gyülekezeti terem felújítása alapítványi támogatásból és saját forrásokból valósult meg – tudtuk meg Orosztól.

– Érdekes módon még lelkészelődöm, Csete Szemesi István püspök úr pályázott a németországi Gustav Adolf Werk Alapítványnál, amely épületek karbantartására és felújítására ad pénzt. A püspök úr 5-6 évvel ezelőtt kérte ezt a pénzt, és meglepetésszerűen ért bennünket, hogy a múlt évben 15 ezer eurót kaptunk a terem felújítására. A pályázatnál feltétel volt, hogy a gyülekezet önrésszel járuljon hozzá a felújításhoz. Hála Istennek, visszajöttek az elkobzott egyházi földek, és a múlt év teljes bérleti díját erre fordítottuk. A felújítás összege így elérte a 3 millió 700 ezer dinárt. Úgy döntöttünk a presbitériummal, hogy érdemes belefektetni ebbe a munkába, mert ez hosszú távú befektetés, és talán csak a következő generációnak kell ismét ezzel foglalkoznia – mondta a lelkész.

Végezetül azt is megtudtuk Orosztól, hogy a bácsfeketehegyi református templom jó állapotban van. A falak szigetelését a 2000-es évek elején elvégezték, és más felújítási munkálatok is voltak, többek között piros cseréppel fedték be a tetőt. Ennek köszönhetően a templom most nem igényel jelentős munkálatokat, mindössze külső meszelésre lenne szükség – mondta el a lelkész.