2024. március 29., péntek
BIRKÓZÁS – U23-AS EB

Németh Zsanett megvédte címét!

Újabb éremmel gazdagodott a házigazda magyar csapat a Szombathelyen zajló U23-as birkózó-Európa-bajnokságon: a lányok mezőnyében a legnehezebb súlycsoportban, a 75 kg-ban jutott döntőbe Németh Zsanett, ami nem meglepetés, hiszen az Újpest versenyzője e súlycsoport címvédője. Zsanett nem járt be könnyű utat a fináléig, ugyanis egy küzdelmes mérkőzésen végül 14:9-re győzte le a spanyol Perdomót (Eb-ötödik volt), majd az elődöntőben egy remek négypontos akcióval, összességében 6:0-ra verte meg a junior ezüst- és bronzérmes német Rädelt. Az aranyéremért aztán a fehérorosz Lankóval küzdött meg. Lanko U23-as bronzérmes, de idén már első lett a párizsi felnőttnagydíjon, s ehhez mérten nem is adta olcsón a bőrét: Zsani az első menet után csak 1:0-ra vezetett, de a második menetben aztán magasabb sebességre kapcsolt, s kisvártatva 3:0, majd 5:2 volt az előnye. Ezután csak tartania kellett az előnyét, de a magyar lányt nem olyan fából faragták, újra a hátára került az ellenfelének (7:2), s innen már nem veszíthetett.

A többi magyar, Váncza Ivett, Dollák Tamara és Szabó Eliána már a selejtezőben kikapott, és kiesett.

Ma és holnap a kötöttfogásúaké a szőnyeg. Szerbia három versenyzőt indított, köztük a magyarkanizsai Nagy Szebasztiánt, aki vasárnap a 66 kg-os mezőnyben lép fel.

Győztesek, 53 kg: Lilia Horisna (ukrán). 58 kg: Tatyjana Kit (ukrán). 63 kg: Petra Olli (finn). 75 kg: Németh Zsanett (magyar).