2024. április 24., szerda

Szemüveget, bajuszt és 42-es cipőt visel

Léphaft Pál karikatúra kiállítása Belgrádban

„Humor nélkül halál az élet. Élet nélkül humor a halál. Ezért humorizálni kell merészen és tiszteletlenül. Mindhalálig.” – olvasta fel Léphaft Pál karikaturista mottóját Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója.

– Vasasként bölcselkedtem. Bölcsészként meg rajzoltam. Az életet nehezen tanultam, de már felejtem – foglalta össze röviden életét a nagybecskereki származású karikaturista. – Az első karikatúrám 1973-ban jelent meg a Magyar Szóban, azóta rajzolok és kiállítok itthon, otthon és külföldön. Szemüveget, bajuszt és 42-es cipőt viselek – nyújtott betekintést Léphaft életének fontos mozzanataiba a szerző „magyar hangján” Heinermann Péter, aki hozzátette, a karikatúra számbavétel. Nemcsak a múlttal való elszámolást és a jelennel való szembesülést jelenti, hanem a jövőkép vázlatát is.

– Léphaft Pál több, mint 44 éve vázol, szembesít és megerősít bölcsességben és butaságban egyaránt. Mert szemléljük egymást másokban és önmagunkban – mondta Heinermann.

Az est házigazdája Klemm József, az Újvidéki Rádió és Televízió vezérigazgató-helyettese rámutatott, egyike volt azoknak, akik végigkövethették Léphaft pályáját, miként vált a vajdasági magyarság, Szerbia és Magyarország egyik legjelesebb karikaturistájává.

Klemm rámutatott, Léphaft keserédes karikatúrái felnyitják a szemlélődő szemét, és lehetőséget adnak neki arra, hogy megkülönböztesse a jót a rossztól, a morálist az amorálistól, és a valóst a hamistól. Képessé tesz bennünket arra, hogy felismerjük a rejtett valóságot.

– József Attila Thomas Mann-nak írt versében azt írja: az igazat mondd, ne csak a valódit. Hasonló igazságmegközelítés figyelhető meg Léphaft Pál karikatúráiban is – emelte ki Klemm József, aki arra a momentumra is visszatért Léphaft önmagáról megfogalmazott portréjában, hogy „szemüveget, bajuszt és 42-es cipőt viselek”, mondván, kevesen tudják a szemüveg erősségét, azt, hogy Léphaft a gyenge látásának köszönheti éleslátását.

– A humorral foglalkozó teoretikusok arra mutattak rá, hogy minden humoristának van egy közös sajátossága, mégpedig az, hogy ők másként látják a valóságot. Léphaft vastag szemüvege, ami nélkül soha senki nem láthatta, és ő maga sem láthatott mást nélküle, tette lehetővé, hogy másként tekintsen a világra – emelte ki Klemm.

A kiállítást Miroslav Jovančić hegedűjátéka és Bakos Árpád éneke, illetve hagyományos hangszereken való játéka, magyar és koszovói szerb dalokból való válogatása tette hangulatosabbá.