2024. április 16., kedd

A zene az álmokig repíthet

Nemzetközi kórustalálkozó Szenttamáson

Zenével az álmokig elnevezéssel első alkalommal tartottak nemzetközi kórustalálkozót Szenttamáson. A rendezvény a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) által kiírt Együtt a közösségért elnevezésű pályázatának egyik nyertes projektumaként került megrendezésre szombaton, március 25-én a helyi Zsebszínházban. A szervező a helybeli Zora Városi Kórus, támogatója pedig a szenttamási önkormányzat.

Sikeres nemzetközi kórustalálkozó volt Szenttamáson (Paraczky László felvétele)

Sikeres nemzetközi kórustalálkozó volt Szenttamáson (Paraczky László felvétele)

A kórus vezetője, egyúttal a rendezvény fő szervezője, Jasmina Stolić a több mint kétórás rendezvényt követően nem titkolta elégedettségét, hiszen a zenei rendezvény olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy az utolsó két dalt már talpon állva, nagy ovációval, hangosan tapsolták végig.

– Az ezt követő vastaps pedig már önmagáért beszélt. A közönség soraiból az idősebbek azt mondták, ehhez hasonlót még soha nem láttak Szenttamáson. A zene egy olyan művészet, amit az ember szívvel-lélekkel csinál, mindent belead, amit csak lehet. A kutatások azt mutatják, hogy a kórusban énekléskor az énekesek szívdobogása szinkronban van, és egy ritmusban ver. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, de szerintem mind a 200 résztvevő a színpadon ezt megtapasztalta, mert az utolsó két dal refrénjét egyként adtuk elő.

A szenttamási kórus mellett fellépett az orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus Mosolygó Miklós vezetésével, továbbá a verseci Mihailo Pavlov Óvónőképző Főiskola és a belgrádi tanítóképző kar verseci kihelyezett karának énekkara, valamint az újvidéki La Banda női tamburazenekar Julijana Jovanović vezetésével. A szólóénekesek Firuca Čina, Dragan Vučković, Tijana Debeljački és Kovács Blanka voltak.

Az est folyamán fellépett még Nikola Krivokapić (harmonika), Tóth Attila (dobok), Ivica Šajin (gitár), Danijel Stanojević (basszusgitár), Nevena Radović zongora- és Dušica Nikolić flautaművész, valamint Aleksandar Aleksandrović, aki tarabukán játszott.

A rendezvény repertoárja igencsak tarka, ugyanakkor jól összeválogatott dalokból állt, a fesztivál célja ugyanis különböző zenei irányzatok és zenei kultúra bemutatása és ápolása volt. Az estet a Zora kórus nyitotta meg szerb, magyar, orosz, bolgár, angol és latin dalokkal. A folytatásban a Szokolay Bálint Madrigál Kórus, majd a verseci kórusok népes csoportjai léptek fel. Magas fokú professzionalizmusról tett tanúbizonyságot a La Banda női tamburazenekar, amely immár hagyományosan a Zora kórussal közösen is fellépett. Repertoárjukon közismert slágerek és filmzene is szerepelt. A rendezvény utolsó részében közös rock-pop produkcióra került sor, majd valamennyi kórus közösen adta elő a Hair című film egyik betétdalát, a Let the Sunshine In-t, továbbá a We are the Champions című slágert. Ez utóbbiakat már állva tapsolta végig a közönség.

A közönség vastapssal jutalmazta a fellépőket (Paraczky László felvétele)

A közönség vastapssal jutalmazta a fellépőket (Paraczky László felvétele)

Jelena Đorđević, a belgrádi Tanítóképző Kar verseci kihelyezett karának végzős hallgatója elmondta, az egyetemi tanulmányok megkezdése óta énekel a kórusban.

– 2014 óta Jasmina Stolić a kórus karnagya, és nagyon jó az együttműködésünk a szenttamási kórussal. Tavaly a bijelinai Májusi Zenei Napok rendezvényen első díjat kaptunk, nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen a kórus még csak néhány éve létezik ilyen formában. Az eddigi fellépéseink közül kiemelhető a verseci Nemzetközi Kerekasztal Találkozó, a szenttamási és verseci A zene mint inspiráció rendezvény, a verseci Találkozási Pont ünnepség, a főiskola újévi ünnepségsorozata stb. A kórusnak jelenleg 70-80 tagja van, csaknem mindannyian 19 és 25 év közötti fiatalok, és kivétel nélkül mindannyian szeretünk énekelni – mondta a verseci kórus egyik „legidősebb” tagja.

Összegezve a kiváló hangulatú pop, rock, örökzöld, egyházi és népzenei produkciókat, illetve azok ötvözetét, Jasmina Stolić elmondta, nagy kihívást jelentett a szervezés, továbbá a különféle zenei irányzatok egy rendezvény keretében történő bemutatása, s nem utolsósorban a hangzása.

– Nagy bátorság kellett a fellépőknek ahhoz, hogy bebizonyítsák: a zene ihletet ad, felemel, és jó közérzetet teremt. Tele van a szívem örömmel, ez elegendő motivációt és erőt ad a folytatáshoz, hogy még jobban, többet gyakoroljunk, bemutassuk és megszerettessük az emberekkel a kórusének minden szépségét. Nagyon remélem, hogy a mostani fesztivált sikerül hagyományossá tenni. Ehhez újra támogatókra lesz szükség – mondta a fő szervező.