2024. április 23., kedd

Újvidéki intézmények épületeinek tatarozása

A tartomány és a város önkormányzata méltóvá kívánják tenni a várost a kulturális főváros cím viselésére – Elsőként a SANU épületét hozzák rendbe

Felújítják Újvidéken a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) épületét, a munkálatokhoz azzal a céllal látnak hozzá, hogy növeljék a Nikola Pašić utcai székház energiahatékonyságát. A cél az épület tatarozási munkálataival párhuzamosan csökkenteni az energiafogyasztást. Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević újvidéki polgármester tegnap látogatott el az akadémia újvidéki székhelyére, hogy megállapodjanak a részletekről. Mirović elmondta, a vajdasági kormány 10 millió dinárt fordít a munkálatokra, a városi önkormányzat pedig a projektum megvalósítását fogja felügyelni. Hangsúlyozta, hogy 2021-ig, az európai kulturális főváros cím átvételéig más épületeket is felújítanak Újvidéken, például a Szerb Nemzeti Színházét és a Vajdasági Múzeumét, de egyes szellemi-egyházi központok épületeit is.

A megbeszélés a SANU-ban (Ótos András felvétele)

A megbeszélés a SANU-ban (Ótos András felvétele)

Vučević arról beszélt, hogy jelentős eredmények születhetnek, amikor több hatalmi szint is együtt tud működni valamilyen cél érdekében, jelen esetben épületek korszerűsítésének érdekében. A polgármester elmondta, hogy a város a SANU újvidéki székháza esetében a kezdeményezés megvalósításához ad megfelelő hátteret, figyelemmel kíséri a munkálatokat és segíti azokat, ahol csak tudja. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sokáig nem szentelt elég figyelmet ennek az épületnek, s arról biztosított mindenkit, hogy a jövőben ez nem így lesz. Fontos kérdés ez – tette hozzá –, Újvidék, ha úgy tetszik, a szerb Athén, történelmi hagyatékának a részét képezi a SANU városi székhelye is.

A megvalósulni látszó elképzelés összhangban van azzal a látásmóddal, mely szerint a SANU újvidéki székháza nem puszta kirendeltsége a tudományos és művészeti akadémiának, hanem sokkal több annál – jegyezte meg újságíróknak nyilatkozva Vladimir Kostić, a SANU elnöke. Úgy fogalmazott, hogy az újvidéki SANU egész Szerbia számára jelentőséggel bír, tagjai ugyanis országos és európai hírnevű akadémikusok.

Stevan Pilipović, a SANU újvidéki vezetője kezdeményezte, hogy az épületen végezzék el a szükséges korszerűsítéseket. Tegnap arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a tartományi és városi tisztségviselőkkel tartandó megbeszélést követően ülésezni fog az akadémia közgyűlése is.