2024. április 24., szerda

Életszükséglet

Nagy Nándor újságíró az „alapkőtől” az életműdíj felé vezető útról vall

Jövőre lesz hat évtizede annak, hogy Nagy Nándor az Újvidéki Rádióval kötötte össze az életét. Csak az elmúlt tíz évben több mint ezer jegyzetet írt, egyrészt a rádió számára, másrészt olyan lapoknak, mint a Magyar Szó, a Családi Kör és a Hét Nap. Sikerének titka a humora és a személyes hangvétele.

Mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy Önnek ítélték oda a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének életműdíját?

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Ez előtt egyetlenegy díjat kaptam, a titói pionírkendőt. Az életműdíj a második, és a kettő között van az életmű, amelyre büszke vagyok. A díjnak/éremnek pedig őszinte szívből örülök. Amint elhangzott a híradóban, hogy Bácsfeketehegyen átvettem a díjat, három perc múlva Kanizsáról, Topolyáról, Szabadkáról felhívtak az emberek, még Floridából is jelentkeztek gratulálni. Jól esett. A családom azonban jobban örült, mint én.

Az életműdíjnak alapköve egy pecsét, 1958. szeptember 1-jén került be a munkakönyvembe, az az Újvidéki Rádióé volt. Szerintem ez határozta meg az életművemet, mert minden a rádióban történt, a hallgató füle hallatára.

NEM FOGOK NADRÁGOT VARRNI

Hogyan került erre a pályára?

– 1950-ben Topolyán, az algimnázium első osztályában év végén meglepően 1000 dinárt kaptam a magyar dolgozatomért, ami nagyon nagy pénz volt. „Fiam, tudod-e, hogy nekem hány nadrágot kell megvarrnom ezért a pénzért?” – kérdezte édesapám, aki szabó volt. Akkor elhatároztam, én nadrágot nem fogok varrni, inkább írok.

Nem gondoltam, hogy újságíró leszek. Ötéves tanítóképzőt végeztem, olyan jó tanárom volt, mint Bori Imre. 1958-ban Deák Ferenc megboldogult barátom és kollégám, aki az Ifjúságnál dolgozott, értesített a felvételiről, amelyet az Újvidéki Rádióban szerveztek. Leutaztam Szabadkáról, és felvettek. Azóta is itt vagyok a Rádióban, egy munkahelyen hatvan éve. A nyugdíjba vonulásom óta mindent tovább csinálok. Jó-e ez, vagy rossz? Más kollégák cserélgettek: tévé, rádió, Pest, Szeged, én meg maradtam. Nem mertem tovább menni, vagy nem engedtek – nem is tudom megmagyarázni, de nem bántam meg, mert az újságírás nagyon szép szakma.

NAGY TEMPÓBAN

Milyen volt régen?

– Nyakunkba akasztható,17 kilós magnóval mentünk terepre. Nincs Vajdaságban olyan falu, ahol ne jártam volna. Az autóbusz megállt, s még gyalogoltam 2-3 kilométert. Jó pár évig a Faluműsornál voltam. Jókedvű, szellemes csapat dolgozott. A faluműsoros napok adták meg az életismeretet, mert a parlamenti tudósítás számomra unalmas volt és átlátszó. Falura jött velünk például Király Ernő népdalgyűjtő, aki olyan embereket is megdaloltatott, akik évtizedek óta nem énekeltek.

Sok mindent csináltam a rádióban (is), és a Magyar Szónak, a Hét Napnak, a Családi Körnek mintegy harminc éve. Sőt 1992 és 2000 között az Amerika Hangja rádió magyar szerkesztőségének tudósítója voltam, elég komoly munka volt ez a háborús években: heti 3, azaz havonta 12 jelentkezés. Aztán 2000-től 2010-ig az akkor induló budapesti InfoRádiónak voltam a tudósítója, a Zoran Đinđić-gyilkosság idején, emlékszem, volt hónapom például 36 jelentkezéssel, nagy tempóban dolgoztam, de végig itt maradtam, az Újvidéki Rádióban, és lényegében nem bántam meg. Állandóan maradtam a szerkesztői rangban, ellenben minden héten megjelent három komoly jegyzetem, öt-hat percesek. Tehát minden másnap írok.

MEG FOGOD TANULNI

– Az autós rovatot is én vezetem Autós percek cím alatt. Ebből 1970 óta 2500 lenne. Amikor rám bízta az akkori főszerkesztő, Vébel Lajos, nem értettem az autókhoz, csak föl tudtam pumpálni a gumit. „Majd meg fogod tanulni” – mondta. Az emberek kérdeztek, én meg válaszoltam, végül már szakértő lettem. Nekem Fityóm volt, aztán NSU 101-es és a végén Suzuki. Ezt kedveltem legjobban, keveset fogyasztott. Most már nem vezetek. A katarakta-műtét után jól látok, a távolságokat azonban nem tudom annyira felbecsülni. Autóbusszal eljutok mindenhová. Nyolcvanon felül már nem adnám meg az engedélyt a vezetéshez, akármilyen fiatalosnak érzi magát az ember, a reflexek csak nyolcvanévesek.

Az Ön szellemes, tanulságos jegyzeteit a rádióhallgatók és az újságolvasók élvezik. Ki tudja hány ezerből hetvenkét jegyzetet válogatott Miklós Csongor a Tragikomédia kötetbe, amely a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Nagy érdeklődéssel olvastak bele a nyomdászok is. Hogyan születik meg egy-másfél oldalnyi terjedelmű jegyzete egy-egy aktuális politikai, társadalmi, kulturális témáról vagy a hétköznapi emberek gondjairól?

– Olyan érdekes esetek vannak, kár nem megírni. Elég, ha három újságcímet elolvasok, már megvan a jegyzet. A buszban utazom, meglátom azt, ami mindennapi, de érdekes. Nyugdíjasként délután ledőlök egy kicsit. Ha eszembe jut valami, felugrok, és leírom.

Fiatalkorban Vukovics Géza a Magyar Szóban megjelentetett jegyzeteit olvastam, majd Vébel Lajos rádiós jegyzeteit. A fiatal, rádiós újságíróknak mondom: ha úgy érzed, hogy nem tudod elmondani három-négy percben, el se kezd. Mert rádióban ennyi idő sok, azon felül pedig hosszú.

AMI ADOTTSÁG

Tanulható-e a könnyed hangnem, az irónia?

– Szerintem nem tanulható. Kisgyermekkorban – nagyon sokan, huszonhárman (!) voltunk unokák – akárhová mentünk, engem is hívtak, mert tudták, hogy jót fognak nevetni. Azonnal kapcsolok, ha valamit látok… A díj átadásán a Szabadkai Rádióból találkoztam Bencsik Istvánnal. A hetvenes években, amikor nálunk, Újvidéken volt gyakorlaton, egy svábbogár megjelent az irodában, az egyik kolléganő pedig felkiáltott: Jaj, mit csináljunk! Svábbogár! Én meg: Kérdezd meg, Sprächen Sie Deutsch? Azóta is emlékszik rá, amit mondtam.

Voltam parlamenti tudósító is, ami unalmas volt, főleg a szocializmusban, az ülés elején tudtuk, a végén mi lesz. Délelőtt a parlamentben, délután a Vidám estnek írtam. Nem nagy különbség volt a kettő között.

Hétéves koromban tanultam meg írni. Az első könyvem, a Tragikomédia 77 éves koromban jelent meg. Szeretnék még egy könyvet kiadni a jegyzeteimből. A tíz évvel ezelőttiek is, sajnos, időszerűek. Országok, rendszerek változtak, én maradtam. Annyi igazgató volt… Az egyikkel találkoztam a piacon, már régen nem igazgató, én meg még mindig azt csinálom, amit azelőtt is. Rájöttem: nem a rendszerek változtak, hanem csak a politikusok neve. A gazdagok azonban mindig jobban éltek, a szegények meg mindig rosszabbul.

ÜGYESEK, SZORGALMASAK

Mi változott meg a munkahelyén?

– Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségében húsz évvel ezelőtt több mint százan készítették a műsort, ma harmincan. De olyan fiatalok, akik laptopot használnak, és jobban megcsinálják az egész napi műsort, mint mi, százan annak idején, amikor terepre kellett sofőr, magnó stb. Szerencsénk van, a fiatalok szépen beszélnek magyarul, ügyesek, szorgalmasak. Most a deszkben ülnek, a fülükön fülhallgató. Amikor belépek, úgy köszönök: Dicsértessék a Jézus Krisztus! Mintha templomba lépnék, olyan csönd vár. Valamikor nagy füst volt, kiabálás. Erősen verték a billentyűket a gépírónők, most hangtalanul gépelnek az újságírók. A Rádiónak a tizenöt gépírónő helyett most egy gépírónője van. Bejárok, neki diktálok, néha pedig otthon a feleségemnek. A magnetofonnal befejeztem a technikát. Rávettek aztán, hogy használjam a mobiltelefont, de az internetet már nem voltam hajlandó megtanulni. A feleségem azonban elvégzett egy számítógépes tanfolyamot, ő mindent, amire szükségem van, megtalál, feltölt, leszed… Az unokák is segítenek, ha kell.

Minek örül a legjobban?

– Mindennek, ami szép. Örülök, hogy hatvan éve azt csinálom, amit szeretek. Három dédunokánk van: egy elsős meg az ikrek Péterváradon. Itt vagyunk mi mindannyian egy rakáson. Nem is megyünk mi sehova – mondtam. – A bácskai embert ötven kilométernél távolabb már a honvágy kínozza. Gunarason születtem: ötven kilométerre van Szabadka és ötven kilométerre Újvidék. Itt engem még nem annyira kínoz a honvágy.

Változott-e az évek során?

– Nem érzem, ugyanúgy írok, mint régen. Mindig szerettem vidám maradni, az unokákkal, dédunokákkal tegeződünk. Látszik már rajtam a nyolcvan év, de én abból mindig kettőt letagadok. 1937 decemberében születtem. Bada Pista (István) mondta: Száz évig fogsz élni, komám…

Nyugdíjasként mi motiválja munkára?

– Könnyítek magamon, mert bennem van a téma. Életszükséglet. Elmondom a feleségemnek, a szomszédomnak, jót nevetünk. Ha megírom, mert nem esik nehezemre, pár százan elolvassák. Ági feleségem aranyos, szintén nagyon aktív, hetente kétszer megy hegyet mászni, salsát táncolni, s aztán, amikor találkozunk otthon, megörülünk egymásnak.

El sem akarom hinni, hogy nyolcvanéves vagyok. Gyorsan elmúlt az idő, úgy érzem, a felét sem mondtam, írtam meg annak, amit érzek.