2024. április 25., csütörtök

Az egészséges életszokásokért

Újvidék a legsikeresebb város a Sport az iskolákban akciósorozat résztvevői között

A Sport az iskolákban akciósorozatot a Szerbiai Iskolai Sportszövetség indította 2012-ben, a legtöbb iskola Újvidéken kapcsolódott be a mozgalomba.

A felmérések szerint az iskolások több mint 70 százaléka nem foglalkozik sporttal. A felvétel a Sokol otthon egyik évzáró ünnepségén készült, ebben az intézményben a gyerekek belekóstolhatnak a legkülönbözőbb sportokba (Dávid Csilla felvétele)

A felmérések szerint az iskolások több mint 70 százaléka nem foglalkozik sporttal. A felvétel a Sokol otthon egyik évzáró ünnepségén készült, ebben az intézményben a gyerekek belekóstolhatnak a legkülönbözőbb sportokba (Dávid Csilla felvétele)

Uroš Savić, a Szerbiai Iskolai Sportszövetség titkára tornaeszközöket ajándékozott az újvidéki iskolai sportszövetségnek. – Újvidéken kapcsolódott be a legtöbb iskola az akciónkba, 35 oktatási intézmény jelentkezett. Az akciónak nem az edzés a lényege, hanem az, hogy az alsó osztályokba járó tanulókat rávegyük az egészséges életszokások kialakítására. Újvidék megelőzte a többi várost, az akciónkba Szendrőn pl. 20 iskola kapcsolódott be, Šabacon pedig 15. A szövetségünk Szerbiában 100 iskolát, és ugyanennyi önkormányzatot támogat. A most átadott ajándékcsomag 9000 euró értékű, saját forrásainkból biztosítottuk a pénzt. Az ajándékcsomagban többek között létrák, gerendák, nyújtók vannak – mondta Savić.

Goran Stevanović, a Szerbiai Iskolai Sportszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a sportszövetség az újvidéki önkormányzat segítségével további 20 sporteszköz-komplettet biztosít az akciósorozatban résztvevő iskoláknak.

– Újvidéken 2650 gyermek vesz részt a Sport az iskolákban akciósorozatban, sokkal többen jelentkeztek, mint amennyit a projektum előrelátott, ezért az aktivitásainkat kibővítettük, így az ötödikesek, a hatodikosok és a hetedikesek is bekapcsolódhatnak a programba. Hálásak vagyunk polgármesterünknek, Miloš Vučevićnak és Ognjen Cvjetićaninnak, a városi tanács tagjának, valamint az összes résztvevő iskola igazgatójának is, akik támogatták az ötletet. Az a célunk, hogy minél több gyermek foglalkozzon testneveléssel, mert a statisztikai adatok szerint a gyermekek több mint 70 százaléka nem foglalkozik sporttal, hanem teljesen más, virtuális világban él – magyarázta Stevanović.

Az újvidéki városi tanács nevében Vlastimir Mastilović emlékeztetett arra, hogy a projektum Vučević polgármester támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.