2024. április 23., kedd

Családban az intézet helyett

Az autista gyermeket nevelő családoknak sok támogatásra van szükségük

Vasárnap lesz az autizmus világnapja, melynek alkalmából a városháza és a Raichle-palota épülete is kék fényekkel lesz megvilágítva. Jasmina Stevanovićtól, a város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának vezetőjétől a pénteken tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, az autizmus világnapja alkalmából a Gyermekszínházban bemutatják a Tobi című előadást, melynek keretében egy meglepetést is előkészítettek, emellett Szabadkán négy, Topolyán pedig két kávézóban osztanak majd szív alakú, kék színű süteményeket a kávé mellé.

– Az önkormányzat és az Autizmussal élőket segítő egyesület szabadkai szervezete jó együttműködést tud megvalósítani, melyet a jövőben is szeretnénk folytatni. Amellett, hogy a globális kampányhoz a kék megvilágítással csatlakozunk, fontosnak tartjuk, hogy arra is felhívjuk a figyelmet, hogy együttesen hárítsuk el azokat az akadályokat, amelyek az autizmussal élőket akadályozzák abban, hogy megvalósítsák jogaikat – mondta Jasmina Stevanović.

Suzana Skenderović, az egyesület elnöke elmondta, minden alkalmat megragadnak, hogy az autizmusról szóljanak, és nagyon sok problémával küzdenek.

– Az egyesületünk 2011-ben alakult, s az önkormányzat segítségével sikerült berendeznünk a Vareš utcában álló székhelyünket is, illetve a városi és köztársasági szervek pályázatain nyert pénznek köszönhetően sikerült fennmaradnunk. Negyven autista gyermek jár hozzánk, ebből húszan folyamatosan élnek az egyesület által nyújtott szolgáltatásokkal, a többiek pedig alkalomszerűen jönnek a nyári iskolába, vagy a téli szünidő alatt nálunk töltik a napokat, ami nagy segítséget jelent a szülőknek is, hiszen ezek a gyerekek napi 24 órás felügyeletet igényelnek.

Az egyesület elnöke elmondta, szeretnék megszerezni a szükséges licencet, hogy a jövőben más formákban is segíteni tudják azokat a családokat, ahol autista személy él. Hangsúlyozta, a családok támogatása, összetartása nagyon fontos, hogy az autizmussal élő gyerekek megkapják azt a figyelmet és szeretetet, amire szükségük van, s ne kerüljenek intézetbe.

– Az autizmus az egész életet végigkíséri, s a család tagjainak meg kell tanulniuk ezzel együtt élni. Az autista gyermek másként látja a világot, minden zavarja, és rendkívül érzékeny. A család nagyon sokat elbír, de nagyon nehéz is nekik, és sokszor elfogy az erejük. Ezért hatalmas szükségük van mindenféle segítségre, támogatásra, anyagi formában, a törvény módosításával, szakemberek vagy ház körüli segítség által. A várossal karöltve azon kell dolgoznunk, hogy az autista gyerekeket bekapcsoljuk az oktatásba, ahol megszerzik azt a tudást, amit aztán a mindennapjaikban is felhasználnak, ami által keresetre tehetnek szert, önállóbb életet élhetnek.

Suzana Skenderović még elmondta, az a tervük, hogy egy gép segítségével papírzacskókat készítsenek és értékesítsék őket, és szeretnének beszerezni egy neurofeedback berendezést, mely az idegpályákat stimulálja, a szükséges pénz összegyűjtésére pedig akciót indítanak.