2024. április 25., csütörtök
Nagybecskereki taxisok

Kedvezmények és ajándékok nélkül

Hosszú idő után egy asztalhoz ültek a nagybecskereki taxisok, és megegyeztek a lojális konkurencia alapelveiről. Ezentúl mindenki köteles lesz betartani a szolgáltatás végzését szabályozó községi rendeletet.

Abban is megegyeztek, hogy többé nem adnak különböző kedvezményeket, ajándékokat, és nem indítanak nyereményjátékokat az utasok megnyerése céljából. Ezt eddig egyes taxiegyesületek rendszeresen alkalmazták.

A taxisoknak ezentúl egyforma, minimális lesz az árjegyzékük, az utasokat pedig a szolgáltatásuk színvonalával, elsősorban kényelmesebb járművekkel, biztonságos vezetéssel és a hozzájuk való viszonyulással próbálják megnyerni.

Az egyesség nem jelenti azt, hogy netán megdrágul a taxihasználat Nagybecskereken. Számításaik szerint a többi városhoz képest a Béga menti településen továbbra is legalább húsz százalékkal olcsóbb a fuvarozás, mint más városokban, vagyis Nagybecskereken a legolcsóbb a taxiszolgáltatás az egész Szerbiában. A rajtösszeg 40 dinár, minden megtett kilométerért pedig még 45 dinárt kell fizetni.

Az alacsony árnak az egyik oka az, hogy az egész környéken Nagybecskereken van a legtöbb taxis. Az európai mérce szerint minden ezer lakosra jut egy taxi. Ha ehhez tartanák magukat, akkor Nagybecskereken legfeljebb száz taxis lenne. Ehelyett azonban jelenleg a 12 egyesületben több mint négyszáz bejegyzett taxis van. Ennek okait abban kell keresni, hogy egyrészt viszonylag könnyen munkahelyet teremthet magának az ember, másrészt ehhez hozzájárul az utasszállítás szervezetlensége is. Vannak ugyanis olyan települések, ahonnan csak ritkák a buszjáratok, és emiatt sokan szervezetten, taxival járnak be a városba. Különösen a diákok körében népszerű a taxihasználat.

Néhány évvel ezelőtt a bejegyzett taxisoknak komoly gondot okoztak azok, akik engedély nélkül fuvaroztak (egyes időszakokban becslések szerint több százan is voltak). A kommunális rendőrség bevezetésével azonban a számuk minimálisra csökkent.