A Duna vízminőségét vizsgálják

Az adai és budapesti középiskolás diákok közös projektumon dolgoznak a Határtalanul! program révén

csin

2017. március 31., 10:58

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és az adai Műszaki Iskola közös projektumot valósít meg Szerbiában és Magyarországon a Határtalanul! program révén, amelyre 1,8 millió forintos támogatást nyertek az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán.

Az adai és budapesti diákok Than Károly szülőházánál Óbecsén

Az adai és budapesti diákok Than Károly szülőházánál Óbecsén

A projektumban huszonhat budapesti és huszonnégy adai diák három-három kísérőtanár társaságában a Duna vízminőségét vizsgálja a magyarországi Visegrádtól a szerbiai Vaskapu-erőműig, majd az eredményekről tanulmányt készítenek. A napokban lezárult a program első fele, miután a budapestiek öt napot töltöttek Adán, illetve a Délvidéken. A program második, befejező szakaszában az adai tanulók és kísérőtanárok utaznak áprilisban Budapestre.

Karácsonyi József, az adai Műszaki Iskola mérnök szaktanára, vajdasági projektumvezető elmondta, hogy a budapesti középiskolával már hatodik alkalommal nyerték meg a pályázatot és bonyolítanak le közös programot. Megjegyezte, hogy az első közös projektumban szintén a Duna vízminőségét vizsgálták, és most arra kíváncsiak, hogy az elmúlt öt évben ez milyen irányba változott, romlott, javult, vagy esetleg stagnál.

– Az adai és a budapesti diákokból öt csoportot alakítottunk ki. A budapesti diákok megismertetik az adai tanulókkal, hogy miként történik a vízmintavétel, milyen összetevőket ellenőriznek a vízben, illetve hogyan ellenőrzik a víz minőségét. Miután a második utazás alkalmával megtörténik az összes vízmintavétel, akkor az adai diákok, akik gépésztechnikusok, számítógépes szerkesztők és a számítógép elektrotechnikusai, ezért jól kezelik a számítógépet, segítenek az eredményeket feldolgozni táblázatok és diagramok formájában, hogy kimutatásokat végezzenek. Az adai és a budapesti diákok közösen dolgoznak – közölte Karácsonyi József.

A budapesti iskola projektumvezetője, Papp Péter testnevelés–matematika tanár szintén a közös munka fontosságát emelte ki, mert ezáltal jobban megismerik egymást a diákok. Megjegyezte, hogy a korábbi közös programok alkalmával végeztek már vízmintaelemzést, készítettek szelektív hulladékgyűjtőt, komposztálót és PET-palack-zsugorítót, valamint túrajeleket festettek föl két túraútvonalon a Pilisben. Elmondta, hogy a program egyik fontos célkitűzése, hogy a magyarországi diákok a közvetlen kapcsolat révén megismerjék, hogyan élnek a külhoni magyarok.

– A diákok meglepődnek, nagyon sokan nem is tudják azt Magyarországon, hogy a Délvidéken, Felvidéken vagy Erdélyben élnek magyarok is, akik ugyanúgy beszélik a magyart, ahogyan bárki Budapesten. A gyerekek nagyon jól megvannak egymással, és innen mindig úgy mennek vissza, hogy másképpen gondolkodnak egy kicsit a külhonban élő magyarokról – magyarázta Papp Péter, aki hozzátette: – A program mindig nagyon jól sikerül, mindig úgy megyünk haza, hogy nagyon jó barátságokat kötnek a gyerek. A program befejezése után gyakran előfordul, hogy meglátogatják egymást. Többször is megtörtént, hogy szerelmi kapcsolat alakult ki a fiatalok között. A program szakmai szempontból azért nagyon fontos, mert sok olyan gyakorlati tevékenységet végzünk a vízméréssel kapcsolatosan, amire iskolai körülmények között nem nagyon van lehetőségük a diákoknak. A péterváradi és a belgrádi várban a történelem szakos kollégám tartott rendhagyó történelemórát, amelyen elmesélte, hogyan zajlottak le annak idején az események. Egészen más hatású, amikor a diák ott áll a várban, körülnéz, és elképzeli, mi és hogyan történhetett, mint amikor bent ül egy tanteremben, és valaki megpróbálja elmondani neki. Ezek mindenképpen hasznos dolgok – közölte a budapesti projektumvezető, aki megjegyezte, hogy a szakmai munka mellett szabadidős és kulturális programokat is szerveztek a diákoknak. Többek között megtekintették a péterváradi várat, Újvidéket és Belgrádot, ahol szintén elmentek a várba, akárcsak Szendrőn és Galambócon. Megtekintették és megkoszorúzták az iskola névadójának, Than Károlynak az óbecsei szülőházát. Ellátogattak Aracsra a pusztatemplomhoz, valamint Törökbecsére, ahol megnézték a Hungária- és a Leiningen-Westerburg Károly-szobrot.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap