2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS – U23-AS EB

Az első magyar bronz

A Szombathelyen zajló U23-as birkózó-Európa-bajnokságon a lányok vették át a főszerepet, s a páratlan súlycsoportokban újabb két magyar versenyző jutott el az éremszerzési lehetőséghez, méghozzá az 55 kg-os Galambos Ramóna és a 60 kg-os Felhő Viktória. Ramóna az első két körben osztrák, illetve német ellenfelet vert technikai tussal, az elődöntőben pedig a fehérorosz Kuracskinától kapott ki 9:2-re. A bronzmeccsen a bolgár Zsivkova Dudova volt az ellenfele, akivel egy kiélezett csatát vívott, és minimális arányban, ellenfele megintésével megnyerte a találkozót. Viktória mindjárt az elején kikapott, de szerencséje a szerencsétlenségben, hogy a későbbi döntős orosz Ovcsarova verte meg. Ám hiába került a vigaszágra, sérülés miatt nem állt ki az ukrán Herhel ellen…

Győztesek, 48 kg: Anzselika Vetoskina (orosz). 55 kg: Irina Kurucskina (fehérorosz), … 3. Galambos Ramóna (magyar). 60 kg: Ljubov Ovcsarova (orosz), … 5. Felhő Viktória (magyar). 69 kg: Selene Larroque (francia).

Bácsi mérges

Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok magyar birkózó csütörtökön egy televíziós szereplésében úgy nyilatkozott, hogy teljes bizonytalanság tapasztalható mostanában a kötöttfogású versenyzők körében, mert a szabályok folyamatos változása miatt már a következő heti feltételeket sem ismerik pontosan. Bácsi szerint szerencsésebb volna, ha a szabályalkotók gondolnának a sportolókra, mert jelenleg nehezen tervezhető a felkészülés: „Azzal sem vagyunk tisztában, hogy a jövő heti, bulgáriai nemzetközi versenyen milyen szabályok szerint kell majd birkózni. Hallani arról, hogy ott ismét lesz lenti birkózás, ugyanakkor a májusi Európa-bajnokságon megint nem” – érzékeltette a problémát Bácsi, kifejtvén, hogy a jövő évtől új súlycsoportok lesznek, ezekkel kapcsolatban pedig csak az biztos, hogy a jelenlegi nyolc helyett tíz kategóriában küzdenek majd minden fogásnemben. A súlycsoportokat az év későbbi részében jelöli ki a nemzetközi szövetség, s akkor derül majd ki az is, hogy a tízből melyik lesz a hat olimpiai kategória. Mint ismeretes, az egyébként 80 kg-ban versenyző magyar az olimpián a 75 kg-ban indult, de mostanság az igazi súlycsoportja az egyik legnépesebb, mert felröppent a hír, hogy a 80 kg is olimpiai súlycsoport lesz.