2024. március 28., csütörtök

Dél felől nem szűnik a Magyarországot érintő energiablokád

Frontvonalban van Közép-Európa az energiabiztonság kérdésében, mivel infrastrukturális hiányosságok miatt erőteljesen ki van téve egy beszerzési forrásnak, és a Magyarországot érintő déli energiablokád továbbra sem akar megszűnni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor átadta a magyar érdemrend lovagkeresztjét Amos J. Hochsteinnek, az amerikai külügyminisztérium energiaügyekért felelős korábbi különmegbízottjának csütörtökön.

Szijjártó Péter átadja a kitüntetést Amos J. Hochsteinnek (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter átadja a kitüntetést Amos J. Hochsteinnek (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter a Budapesten rendezett eseményen hozzátette: az uniós előírások teljesítésében eddig „érdekes módon” az amerikaiak voltak a legszorosabb szövetségesei Magyarországnak. Amos Hochstein nagyon sokat tett azért, hogy a közép- és délkelet-európai országok végre megfeleljenek nemzetközi kötelezettségeiknek, ami nemcsak energiabiztonsági, hanem nemzetbiztonsági kérdés is – fejtette ki.

Hozzátette, az Európai Unió „megölte” a Déli Áramlat gázvezeték kezdeményezést, és nem tett semmit, hogy Románia és Horvátország biztosítsa, hogy Magyarország felé is lehetővé váljon a gázszállítás.

Hozzátette, arra kérték a most már magánszférában tevékeny volt különmegbízottat, hogy továbbra is legyen segítségére Magyarországnak energiaügyekben.

Amos Hochstein szerint a megoldás kézzelfogható távolságban van, a kérdés pedig elválaszthatatlan Magyarország biztonságától és a régió gazdasági életképességétől, ezért mindenki érdeke megtalálni a megoldást.