2024. április 25., csütörtök

Az Európai Uniónak változnia kell

Orbán Viktor: Nem kell félni, amikor populistának hívnak minket – A magyar kormányfő felszólalt az Európai Néppárt máltai kongresszusán

Orbán Viktor szerint az EU-nak változnia kell, hogy Európa maradjon a legjobb hely a világon, és ahhoz, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezethesse ezen az úton, a pártnak is változnia kell, és most egy lépést tett ebbe az irányba.

Az elmaradhatatlan kézcsók Angela Merkellel (Fotó: MTI)

Az elmaradhatatlan kézcsók Angela Merkellel (Fotó: MTI)

A kormányfő az EPP kétnapos máltai kongresszusának csütörtöki második napján kijelentette: el kell fogadni az intellektuális és politikai harcot a baloldallal, nem kell félni a baloldal kritikájától, amikor populistának hívnak minket, mert tudjuk, hogy nem vagyunk azok. Szavait a hallgatóság nagy tapssal fogadta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az EPP-nek Európa zászlóshajójának kell lennie, olyan pártnak, ahol van helye a nemzeti büszkeségnek és a keresztény identitásnak.

Megjegyezte: a baloldalnak világos akcióterve van Európa megváltoztatására, de az végzetes lenne Európa számára.

A miniszterelnök kifejtette: Európa jövője árnyékot vet Európa jelenére, ez az oka annak, amiért a radikális pártok teret nyerhettek a világ legsikeresebb kontinensén is. Kiemelte: ma Európának versenyképességi, migrációs, biztonsági, demográfiai és külpolitikai válsággal kell szembenéznie, továbbá gondot okoz az ukrajnai és a balkáni helyzet is.

A kormányfő szerint a migráció a terrorizmus trójai falovának bizonyult, és a liberális politikai korrektség nyelve képtelen megérteni a migráció valódi veszélyeit. Hozzátette: az Emberi Jogok Európai Bíróságát is sürgősen meg kellene reformálni, mert a döntései veszélyt jelentenek az európai emberek biztonságára és meghívólevelet a migránsoknak.

A miniszterelnök emlékeztetett: Közép-Európa évtizedeken át szenvedett a kommunizmus és a szovjet megszállás miatt, és hálásak a térség országai, amiért csatlakozhattak az EU-hoz. Európa a világ legjobb helye, „egyelőre” – jelentette ki.

Úgy vélte, a jövőt illetően komoly veszélyek állnak fenn, erről őszintén és nyíltan kell beszélni, mert ez a feltétele a sikeres jövőnek. Orbán Viktor megjegyezte: a migránsok inkább párhuzamos társadalmakban akarnak élni, mint a többségi társadalom részévé válni. Közép-Európa álláspontja szerint ha így megy tovább, muzulmán többség lesz Nyugat-Európában még a mi generációnk életében – közölte. Hozzáfűzte: a Nyugat „ideológiai nyomás alatt” tart minket, miközben Közép-Európa meg akarja reformálni a migrációs politikát.

Kijelentette: Magyarország megvédi az EU határait anélkül, hogy nagyobb hozzájárulást kapna ehhez az EU-tól, és közben támadások is érik Brüsszel részéről. Ez az igazi szolidaritás – mutatott rá.

A kormányfő megerősítette, hogy minden jogi eljárást az EU területén kívül kellene elvégezni, és míg segíteni kell azoknak, akik bajban vannak, a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, nem pedig a bajt idehozni.

Orbán Viktor hangoztatta: fel kell ébredni, új európai külpolitika kell, ahol a stabilitás áll a középpontban. Kiemelte továbbá a Nyugat-Balkán stabilitásának jelentőségét is, ennek érdekében pedig fel kell gyorsítani az érintett országok európai integrációját.

Kétoldalú megállapodással az ukrajnai kettős állampolgárságért

Orbán Viktor csütörtökön reggel Máltán találkozott Petro Porosenko ukrán államfővel is, akivel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének a tájékoztatása szerint arról tárgyalt, hogy kétoldalú megállapodást kell kötni az ukrajnai magyarok kettős állampolgárságáról.

Orbán Viktor arról biztosította Petro Porosenkót, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megvédését – közölte Havasi Bertalan. Mint mondta, a kormányfő a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy elkötelezettek vagyunk az ukrán–magyar energetikai együttműködés fenntartása mellett, beleértve a közös fellépést az Északi Áramlat 2 projektummal szemben.

Havasi Bertalan kiemelte: az egyeztetésen Orbán Viktor és Petro Porosenko egyetértett abban, hogy kétoldalú megállapodást kell kötnie Magyarországnak és Ukrajnának az ukrajnai magyarok kettős állampolgársága ügyében.