2024. április 18., csütörtök

A NATO-külügyminiszterek a védelmi kiadások növeléséről és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalnak

A transzatlanti kapcsolatok erősítse, az Oroszország jelentette kihívásokra adandó válaszok, a védelmi kiadások növelése és a terrorizmus elleni fellépés erősítése lesznek a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos pénteki tanácskozásának fő témái.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: Beta/AP)

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: Beta/AP)

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára elmondta, Oroszországgal kapcsolatban a NATO-tagállamok külügyminiszterei megbeszélést folytatnak a kelet-ukrajnai fejleményekről a biztonsági helyzet javítása céljából, és megerősítik a szövetség elkötelezettségét az Oroszországra gyakorolt nyomás fenntartása mellett.
A pénteki tanácskozáson - amelyen először részt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter - különösen hangsúlyos lesz a NATO-tagországok védelmi kiadásainak kérdése. A tagországok 2014-ben amellett kötelezték el magukat, hogy tagállami védelmi költségvetésüket a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékára emelik 2024-re. Ezt eddig öt tagállam, az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Görögország, Észtország, Lengyelország teljesítette.
A NATO egyik magas rangú illetékese közölte, Rex Tillerson első hivatalos brüsszeli látogatása alkalmával várhatóan felszólítja a NATO tagországait, hogy teljesítsék vállalásaikat a védelmi kiadásokat illetően.