2024. március 28., csütörtök

Árverésen az ecetgyár, a Nitrogénművek és a Petrohemija

A gazdasági minisztérium a jövő héten hivatalosan is megkezdi három egykori cégóriás, a nagykikindai ecetgyár, a pancsovai Nitrogénművek és a szintén pancsovai Petrohemija újabb magánosítását.

A minisztérium csütörtökön teszi közzé a nyilvános felhívást az érdekeltek szándéknyilatkozatának fogadására. Az érdekelteknek május 3-áig kell közzétenniük ajánlatukat beruházási tervükről, a termelés fellendítéséről, valamint a magánosítás formájáról – tudták meg a Szerbiai Rádió és Televízió munkatársai.

A Petrohemijának Pancsován, Nagybecskereken, Eleméren vannak részlegei, és ezekben összesen 1400 személy dolgozik. A Petrohemija az ország tíz legnagyobb exportvállalatai között van. A korábbi időszakból hátramaradt anyagi gondok rendezését a szerb kormány már a múlt év végén megkezdte.

A hozzáértők szerint a nagykikindai ecetgyár műszaki felszereltsége még mindig magas színvonalon van, és a cég 530 személyt foglalkoztat. A szerb kormány anyagi támogatásával négy év kényszerszünet után 16 hónappal ezelőtt indították újra a termelést, mert az új partnerek számára fontos, hogy üzemképes vállalatba fektessenek be.

A Nitrogénművek 800 munkást alkalmaz, és akár az ecetgyár, csak adósságot halmoz az alapvető energiaforrás, a földgáz magas ára miatt.

Mindhárom vállalat vezetősége a magánosítási folyamat beindítása előtt köteles eljuttatni a szerb kormánynak a vállalati tőkéje becsült értékéről szóló jelentést, valamint a 2016. év utolsó napjaiban jegyzett adósságának teljes összegét. A vállalati jelentések és a beérkező szándéknyilatkozatok függvényében döntenek majd a magánosítás modelljéről.

A belgrádi sajtó szerint a szóban forgó három vállalat esetében ez a magánosítási kísérlet az utolsó esély a fennmaradáshoz, valamint az általuk alkalmazott mintegy 3000 személy jövőjét illetően. Mind a három vállalatnak olyan stratégiai partnerre lenne szüksége, amely hosszú távra megoldaná a gondjaikat.