2021. május 15., szombat

Újra történelmet írt a SpaceX

Sikeresen startolt és landolt az első újrahasznosított Falcon-9 rakéta - VIDEÓ

Újra történelmet írt a SpaceX: magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel, 0 óra 27 perckor egy már egyszer használt Falcon-9 rakétát indított útra, hogy a SES-10 kommunikációs műholdat geostacionárius pályára állítsa, és a rakéta első fokozta ismét vissza tért a Földre, miután elvégezte dolgát.

Fotó: Youtube

A floridai Kennedy Űrközpontból a tervezett időben fellőtt rakéta zökkenőmentesen startolt el, majd kb. 2 perc 40 másodperc repülés után az első fokozat levált és megkezdte második visszatérését az "Of Course I Still Love You" drónhajójára. Körülbelül 9 perccel a start után az első fokozat sikeresen landolt az autonóm bárkán.
Az újrahasznosított Falcon-9 rakéta tavaly áprilisban járt először az űrben, akkor a Nemzetközi Űrállomásra vitt felszerelést a segítségével a Dragon teherűrhajó. A CRS-8-as küldetés végén a rakéta első fokozata sikeresen landolt a SpaceX „Of Course I Still Love You” nevű drónhajón, elsőként teljesítve ezt a célt (a korábbi óceáni landolások kudarccal végződtek). Az újrahasznosítható rakétafokozatok kifejlesztésével évek óta foglalkozik a SpaceX, és az utóbbi időben rutinszerűvé váló visszatérések után most újabb mérföldkőhöz érkezett Elon Musk űripari cége, ugyanis soha, egyetlen űripari szereplő nem kísérelt meg újrahasznosított rakétát hasznos teherrel kilőni az űrbe, majd épségben visszahozni az első fokozatát a Földre. 

A SES-10-es küldetés közvetítésének felvétele (a starttól a landolásig):

A vállalat vezérigazgatójának, Elon Musknak az újrahasznosítás volt az elsődleges célja.  A SpaceX eddig egyszer sem tudott újrahasznosítani egy rakétát, bár korábban volt már példa hasonló küldetésekre. A Blue Origin New Shepard-je 2015. és 2016. közt ötször indult útnak; a NASA Space Shuttle-jét, valamint a járműhöz tartozó rakétákat szintén többször használták már. A SpaceX azonban bízik benne, hogy új technológiájával forradalmat indíthat, ugyanis az újrahasznosított rakétával történő kilövés drasztikusan lecsökkentheti az eredeti 62 millió dolláros művelet árát. Hogy mennyivel került kevesebbe a jelen kilövés azt az űrkutatási magánvállalat még nem volt hajlandó elárulni a sajtónak. A pénz azonban nem minden. A szervezetnél bíznak benne, hogy a módszernek köszönhetően a jövőben akár 2-3 hetente is útra indíthatnak majd egy-egy újabb eszközt - jelenleg erre jóval ritkábban van lehetőség. Gwynne Shotwell, a SpaceX elnök-vezérigazgatója szerint a rakéták újrahasznosítása fontos mérföldkő az újrahasznosítás megvalósításának és felgyorsításának történetében. 

– Tizenöt évünkbe került idáig eljutni. Rengeteg nehéz lépést tettünk meg e hosszú idő alatt, de most hihetetlenül büszke vagyok a SpaceX csapatára, hogy képes volt elérni ezt a mérföldkövet az űrkutatás történetében. Ez egy óriási nap, de nem csak a SpaceX-nek, hanem az egész űrkutatási iparnak. Bebizonyítottuk, hogy valamit akkor is meg lehet csinálni, ha mindenki más azt mondja rá, hogy lehetetlen – mondta a landolás után Elon Musk, majd nem sokkal később a Twitteren bejelentette, a következő célja az, hogy egy rakétát 24 óra leforgása alatt kétszer kilőjön az űrbe.

A SpaceX és a SES tavaly augusztusi megállapodása szerint a SES-10 lesz az első műhold, amit a SpaceX kétfokozatú Falcon 9 hordozórakétájának újra felhasznált első fokozata alkalmazásával állítanak pályára az Amerikai Légierő floridai Cape Canaveral bázisáról. A Falcon-9 kiváló teljesítménye lecsökkentette egy másik SES műhold, a SES-9 végső pályára juttatásának idejét 2016-ban. A luxemburgi SES (Société Européenne des Satellites) egyébként a SpaceX első kereskedelmi ügyfele. Az SES látja el műholdakkal az Astra műholdas hálózatát, amely már több mint 20 éve biztosít megbízható televíziós, rádiós közvetítéseket és multimédia szolgáltatásokat Európa-szerte a telített földfelszíni és kábeltévés, valamint internetes piacokon. A SES-10 multifunkciós műhold az első olyan SES műhold, amely teljes mértékben a latin-amerikai térséget szolgálja. A szatellit a 67°-os nyugati hosszúságnál levő pozícióból 55 db transzponderrel felszerelve biztosít extra kapacitást az érintett területeken, eleget téve a különböző igényeknek az üzleti, a videós, az adattovábbítási, valamint a közlekedési szektorban egész Latin-Amerikában, beleértve az olyan félreeső, távoli területeket, mint Amazónia, Patagónia vagy a Karib-térség. A SES-10 kapacitása a tengeren és a repülőgépek fedélzetén biztosított internetes kapcsolathoz is hozzájárul.

Az Amerikai Légierő egyébként a napokban kötött szerződést a SpaceX-szel, miszerint a vállalat Falcon–9 rakétájával indíthatja a GPS holdak új sorozatának harmadik tagját. A Légierő részéről elmondták, ragaszkodnak ahhoz, hogy a részükre végzett indításoknál a SpaceX a Falcon–9 első fokozataként csak újonnan gyártott rakétát használhat, az újrahasznosított változat számukra a nagyobb kockázat miatt nem fogadható el.