2024. április 18., csütörtök
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

A magyarság érdekeit képviselve

A választásokon való részvételre és Aleksandar Vučić támogatására kérték a zentaiakat a VMSZ tisztségviselői

Az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés volt a témája annak az összejövetelnek, amelyet kedden este tartottak meg Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség székházában, ahol a cukorbetegség és a magas vérnyomás témakörét körüljáró előadást követően szóba került a küszöbönálló elnökválasztás is.

Dr. Bagi Bojan előadását nagy érdeklődés övezte (Máriás Endre felvétele)

Dr. Bagi Bojan előadását nagy érdeklődés övezte (Máriás Endre felvétele)

Barsi Márta, a VMSZ Nyugdíjasfórumának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük az est előadóját, dr. Bagi Bojan tartományi parlamenti képviselőt, valamint Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselőt, a VMSZ alelnökét, Kormányos László tartományi parlamenti képviselőt, Ceglédi Rudolfot, Zenta község polgármesterét, a VMSZ alelnökét, illetve Burány Hajnalkát, a VMSZ Női Fóruma zentai szervezetének elnökét, majd dr. Bagi Bojan, a Szabadkai Közkórház főorvosa tartott előadást a cukorbetegséggel, valamint a magas vérnyomással kapcsolatos tudnivalókról, amelyet követően kitért azokra az eredményekre is, amelyeket a VMSZ a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós megállapodásnak köszönhetően tudott megvalósítani. Kifejtette, azok a tisztségek, amelyeket a párt tagjai a különböző szinteken betöltenek, azért rendkívül fontosak, mert ilyen módon tudják szolgálni a vajdasági magyar közösséget, és képviselni a vajdasági magyarság érdekeit. Beszélt a különböző pályázati lehetőségekről, az intézmények finanszírozásáról és azokról a programokról, amelyek a két párt közötti együttműködésnek köszönhetően valósultak meg. Úgy fogalmazott, a koalíciós szerződés felöleli az összes olyan problémakört, amely a vajdasági magyar közösséget érinti, és valójában ez az együttműködés teszi lehetővé azt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség stabilan politizálhasson, éppen ezért arra kérte a jelenlévőket, hogy április másodikán Aleksandar Vučićra adják le a voksukat.

Kormányos László a józan ész és a racionális döntés fontosságára hivatkozva szintén arra biztatta az egybegyűlteket, hogy az elnökválasztáson járuljanak az urnák elé, és szavazzanak a hatalmi koalíció közös jelöltjére, Aleksandar Vučićra, hiszen – ahogyan fogalmazott – ez a magyarság itt maradásának és talpon maradásának záloga. Leszögezte, a jelölt az elmúlt időszakban érdemben foglalkozott a kisebbségek, ezen belül elsősorban a magyar közösség mindennapjait érintő kérdésekkel.

Kovács Elvira arról beszélt, hogy köztársasági szinten jóval hosszabb időszakra nyúlik vissza a Szerb Haladó Párt és a VMSZ közötti együttműködés, mint tartományi szinten, ugyanakkor ott is a kezdetektől fogva mind a mai napig kiválóan működik. Az elért eredmények közül részletesen kitért a szerb nyelv oktatásának átalakítására, valamint a részarányos foglalkoztatás jogi alapjainak megteremtésére, majd úgy fogalmazott: a két párt olyan kapcsolatban áll egymással, amely már számos alkalommal bizonyította működőképességét, és amelyet a jövőben is tovább kell folytatni. Megjegyezte, akik Aleksandar Vučićra szavaznak, ezáltal nemcsak rá fognak szavazni, hanem azokra a csoportosulásokra is, amelyek támogatják őt, köztük a Vajdasági Magyar Szövetségre is.