2024. április 16., kedd

Vajdaság igazi kincstárrá tehető

Marketing- és motivációs tréninget szervezett a horgosi és községbeli fiatal mezőgazdasági termelőknek kedden este a magyarkanizsai önkormányzat és a Horgosi Termelők Klubja. A Túrú-tanyán tartott előadáson Pásztor István és Nyilas Mihály is tiszteletét tette, jelezvén ezzel, mennyire fontos megmaradásunk szempontjából a mezőgazdaság fellendítése. A VMSZ elnöke köszöntőjében megjegyezte: a színültig telt tanya a bizonyíték arra, van bennünk ambíció, és nem is szabad elfelednünk, hogy a fejlődésre kell törekedni, nem lehet keserűséggel a lelkünkben élni.

Az est létrejöttének fő szervezője, Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa önkormányzatának mezőgazdasággal megbízott tanácstagja kérésünkre elmondta:

Fotó: Kónya Róbert

Fotó: Kónya Róbert

– Egy igazán érdekes és rendhagyó témával készültünk, a versenyképes szemléletmód kialakítása a mezőgazdaságban képezi az előadás központi részét. Ez azért nagyon fontos, mert itt arról esett szó, hogyan készüljenek fel például a pályázatokra. A gazdáknak meg kell tanulniuk, hogy nem csupán a terményeik, hanem a saját ötleteik értékesítéséből tudnak leginkább pénzt csiholni.

Aki pedig minderről beszélt a községbeli gazdáknak, az a Szentesen jól ismert Bocskay István, akivel a magyarkanizsaiak együttműködésének kezdete 2011-re datálható. A sikerképzés program megalkotója, Szentes város önkormányzatának gazdaságfejlesztésért felelős alkalmazottja, az ottani Vedd és védd! program egyik létrehozója.

– A gazdaságfejlesztésre érdemes koncentrálnunk, hiszen mind a két térségbe pénzt kell pumpálni. Ez az este pedig arról szól, hogy azokat a lehetséges technikákat, gondolkodásbeli dolgokat osszuk meg egymással, vagy cseréljük tapasztalatainkat, amelyekkel a területeinket sikeresebbé tehetjük. Szeretném, hogy olyan sikereket érjünk el közösen, amivel itthon tudnak maradni, illetve érdemes lesz hazatelepülniük a fiataloknak. Vajdaság igazi kincstárrá tehető.

Az előadó kitért arra is, hogyan lehet jól építeni egy ipari parkot, ami a gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb momentuma, továbbá széles körű tájékoztatást adott a termelőknek arról, hogyan tudják jól kihasználni a vajdasági magyar közösségek azokat a pályázati lehetőségeket, amelyeket a magyar kormány kínál.