2024. március 29., péntek

Mészárlás a fácánosban

Két elkövető megtizedelte a kishegyesi vadászok fácán-anyaállományát – A kár helyrehozhatatlan, mert nagyon kevés a vad

A kishegyesi Fácán Vadászegyesület már hosszabb ideje foglalkozik kis fácánok nevelésével. Erre nagy szükség van, mert a fácánállomány a mezőgazdaságban történő vegyszerezés miatt nagymértékben lecsökkent. Épp ezért is helyrehozhatatlan az vandál cselekedet, ami a közelmúltban történt a kishegyesi Vadászotthonban.

– Az eset több mint egy hete történt. Feljöttünk a Vadászotthonba, és berúgott ajtó, betört ablak és vérfürdő nyomai fogadtak bennünket. Rögtön hívtuk a rendőrséget, elvégezték a helyszínelést. Rá két napra értesítettek bennünket, hogy megtalálták az elkövetőket. Egy zsákban megtalálták a fácánokat, amelyeket a Vadászotthonban vertek agyon. Az anyaállományból összesen 13 fácánt pusztítottak el, ami durván számolva 500 kis fácánt jelentene az idei évben. Ennek az értéke 50 és 60 ezer dinár között van – számolt be lapunknak Kátai Sándor, a Fácán Vadászegyesület elnöke.

Az elkövetők egy kisebb bottal a Vadászotthon mögötti ketrecekben verték agyon a madarakat. A rendőrség fej nélkül, egy zsákban találta meg őket. Az elkövetők valószínűleg alkoholos befolyásoltság alatt követték el a mészárlást, a Vadászotthonból ugyanis nagyobb mennyiségű alkoholos italt is eltulajdonítottak. Emellett egy rádiómagnót és fali lapokat is elloptak. Kátai szerint az eset igen súlyos, de nem az anyagi kár miatt.

– Ez a kár pótolhatatlan, mert ilyenkor már nem lehet anyaállományt beállítani. Emellett már kialakultak a fácáncsaládok, s ezekbe másik fácánt nem lehet beengedni, mert erőteljesen védik a területüket. Ez azért is hatalmas veszteség, mert a határunkban egyre kevesebb a vad. A nyúl már szinte teljesen eltűnt, fogoly alig van, és fácánból is nagyon keveset sikerült összeszámlálnunk. Egyedül az őzállomány tartja úgy-ahogy a létszámát a vadászterületünkön – tudtunk meg az elnöktől.

Az elszenvedett kár miatt a kishegyesi vadászegyesület senkitől sem kérhet kártérítést, egyedül a rádiómagnó került vissza hozzájuk. Az eset miatt további anyagi költségeik is lesznek, hiszen riasztóval fogják ellátni a Vadászotthon termeit és az udvarát. Emellett térfigyelő kamerákat fognak elhelyezni, remélve, hogy ezáltal meg tudják akadályozni a hasonló esetek előfordulását.

Szomorú vadásztörténet ez, Kátai azonban egy kisebb jó hírt is elárult a beszélgetésünk végén: hamarosan megjelenik a kishegyesi Fácán Vadászegyesület történetét feldolgozó monográfia. A könyvet Nagy Tibor történész és vadász állította össze. Lapunk részletesen is be fog számolni a monográfiáról a megjelentést követően.