2024. április 25., csütörtök
KAJAK-KENU

Eredményorientált felkészülés az idén

A közelmúltban megszervezett ergométeres országos bajnokságon a zentai Tiszavirág Kajakklub versenyzői öt érmet szereztek. Fehér Csaba tanítványaira a továbbiakban is kemény időszak vár. A vezetőedző idén változtatott a módszereken, hiszen a gyerekek gyakorlatilag felnőttek, s az eddigieknél is többre lehetnek hivatottak.

Az utóbbi években megszokottá vált a zentaiak jó szereplése. Mennyire vagy elégedett az elértekkel?

– Teljes mértékben elégedett vagyok, nem készültünk külön erre a megmérettetésre, idén a szabad vizes edzéseket helyezzük előtérbe, így az eddigi felkészülésünk is erről szólt. Egyáltalán nem ergóztunk, igaz, ennek technikai akadálya is volt, hiszen elég silány állapotba kerültek az ergométereink, de nem is tettem nagyobb lépéseket annak érdekében, hogy ezeket megszereljük. Keveset szoktunk rajta gyakorolni, inkább szükséges rossznak tartom, mert nagyon meg tudja bontani a technikai részt. Alapvető dolgokat ugyan el lehet végezni rajta, de nem egy kardinális felkészülési eszköz. Egy meleg vizes edzőtábort követően vágtunk neki az ergométeres országosnak, ehhez képest az elért eredmények szépek.

A hónap elején edzőtáboroztatok, ha jól tudom, már vízen vagytok. Mik az idei tervek?

– Trebinjén voltunk, ott szálltunk először vízre a csapattal. Júniusban Belgrád ad otthont az U23-as Európa-bajnokságnak, így az idősebb versenyzők idényét ez határozza meg, ebből következik a hosszas edzőtáborozás, a korai vízre szállás és a meleg égövi edzőtábor. A fiatalabb versenyzőinknek persze nem az Eb az elsődleges, viszont júliusban Győrben EYOF-ot rendeznek, számukra ez egy jó megmérettetés lehet. Szeptemberben kerül sor az Olimpiai Reménységek Versenyére, ami mindig egy mini-világbajnokságnak számít a kadét korosztálynak, oda is szeretnénk néhány versenyzőt válogatottként bejuttatni. Közben Vajdaság- és országos bajnokságot is tartanak, akik nem kerülnek be a válogatottba, azok számára ezek lesznek az elsődleges versenyek.

A tanítványaid most már rendszeresen meghívót kapnak a korosztályos válogatottakba. Ezen a téren jelenleg mi a helyzet, kik azok, akikre lehet majd számítani?

– Az új szövetségi kapitány új követelményrendszert hozott magával. Nekem tetszik a szisztematikusan felépített, folyamatos kontroll, amit jelenleg csinálnak. Eszerint mindenkinek három versenyen kell majd bizonyítania: először egy 3 × 2000 méteres felmérésen, majd április közepén a szerb kupán, végül pedig a májusban a Maty-éren esedékes válogatón. Jelenleg tíz potenciális jelöltem van, az áprilisi válogatókig majd körvonalazódik, ki az, akivel komolyabban kell számolni. Azokra, akik eddig is válogatottak voltak, a továbbiakban is határozottan számítok. Közéjük tartozik Barta Éva, Subotić Marko, Kecskés Balázs, Fenyvesi Janka és Abigél, de felnőtt már hozzájuk a kisebb korosztályból Kaszás Tamás, aki tavaly nagyon jól szerepelt. Vannak olyan versenyzőim, akik eddig kiemelkedőt ugyan nem nyújtottak, viszont nagyon jó felkészülésen vannak túl, akár Túri Csongor vagy Szabó Dávid is beférhet a keretbe. A felnőttek mezőnyében Kis Bicskei Márk tavaly már megmutatta magát, sérülésből épült fel, ő most egész jó állapotban van.

Említetted, hogy jelenleg kétszer három órát edzetek, tehát feszített a tempó.

– Trebinjén délelőtt, illetve délután is három-három órát edzettünk, de előfordult, hogy beiktattam egy tonizáló edzést is. A fiatalok most vannak túl életük legnagyobb munkáján, idén még inkább eredményorientáltak vagyunk. Trebinjéről hazatérve is keményen folytattuk a munkát, maradtak a kétszer háromórás edzések, sőt a hétvégétől esedékes edzőtáborban, a Maty-éren naponta háromszor edzünk majd. Már most nagyon jó állapotban vannak a gyerekek, aki kiemelkedőt tud nyújtani már most, az Marko és Éva. Utóbbi eddig a tehetségéből adódóan mindent megoldott, viszont idén már komoly munka van mögötte, szerencsére sikerült vele megértetnem, hogy anélkül nem megy most már. Teljesen átalakult a teste, a felfogása, óriási erő lakozik benne. Az eddigi mérések alapján benne lehet akár egy ifi-Eb-döntő is, ugyanakkor annyira erős a mezőny a junior lányoknál, hogy először be kell kerülnie a csapatba. Az nem kérdés, hogy valamelyik csapathajóba bekerül majd.

Miben más az új rendszer?

– A hamarosan esedékes kupán csak egyéni számok vannak, nincs csapathajós, így egyedül kell bizonyítani, amivel teljes mértékben egyetértek. Eddig előfordult, hogy sógor, koma, jó barát alapon összerakták a csapathajót, most viszont gyakorlatilag kizárták ennek lehetőségét. Először tehát mindenki bizonyíthat egyesben, és az alapján állítják össze a csapatot. Így legalább képet kapunk róla, jelenleg ki hol tart. Ha valaki bizonyít 3 × 2000 méteren, majd a kupán, illetve a Maty-éren, akkor nincs dilemma, minden objektíven, fekete-fehéren ott lesz. Féltem attól, hogy Sibinkić szövetségi kapitány nem tudja majd keresztülvinni az akaratát, és kivitelezni ezt, de egyelőre úgy tűnik, sikerül neki, akár az ifiknél, akár a felnőtteknél. Persze hosszabb folyamat ez, de egyelőre jó úton haladunk!