2024. április 25., csütörtök

Igényeink szerinti közlekedésszervezés

Átfogó terv készül a városi forgalom szabályozására, korszerűsítésére

Az önkormányzat tavasztól egy vállalatot alkalmaz annak érdekében, hogy átfogó felméréseket készítsenek közlekedési szokásainkról, és kidolgozzanak egy „okos” projektumtervezetet a forgalom jövőbeli szabályozására.

Tanulmány készül a városi közlekedés észszerűsítésének érdekében (Dávid Csilla felvétele)

Tanulmány készül a városi közlekedés észszerűsítésének érdekében (Dávid Csilla felvétele)

A tanulmányt annak érdekében készítik, hogy a városban a közlekedésirányítást és szervezést az EU sztenderdek alapján bonyolíthassák le, és számos újítás bevezetését tervezik.

A városi közlekedési igazgatóságban elmondták, hogy az a cél, hogy a városi közlekedés terén számos újítást vezessenek be, alkalmazni szeretnék az IT- és kommunikációs technológiákat, valamint azt is szeretnék elérni, hogy kevesebben autózzanak a városban mint most. Az önkormányzat fontosnak tartja azt, hogy megvalósítható tervet készítsenek a következő évekre vonatkozóan.

A közigazgatási szervek tervezi szerint a polgárok igényeihez alakítanák a városi közlekedést, ezért áprilisban, májusban, szeptemberben és októberben a vasútállomáson közvélemény-kutatást végeznek majd annak kiderítésére, hogy milyenek a polgárok utazási szokásai, mi felel meg nekik, mi nem, és mit szeretnének. Ezenkívül méréseket végeznek majd a Pirosi utca és a Kornelije Stanković utca, a Futaki utca és a Dusán cár utca, az Újvidéki Vásár utca és a Hajduk Veljko utca, valamint a Felszabadulás sugárút és a Maksim Gorkij utca kereszteződésénél. Ezeken a pontokon megszámlálják majd, hogy hány személygépkocsi, kerékpár halad el naponta, melyik irányban stb. Ezenkívül számba veszik azt is, hogy az újvidéki hidakon hány biciklista és személygépkocsi közlekedik bizonyos időintervallumokban. A 021.rs hírportál beszámol arról is, hogy a közlekedésről szóló tanulmány tartalmazza majd a városi autóbuszokon készült közvélemény-kutatásokat is, az ankétokat főként a 3-as járat utasaival készítik majd, de a többi járatot is górcső alá veszik. A parkolókat sem hagyják ki a felmérésekből, összeszámolják a városi parkolókat, felmérik, hogy mekkorák, milyen szolgáltatásokat nyújtanak, továbbá kimérik azt is, hogy mennyit gyalogolnak a járművezetők a parkolótól utuk végcéljáig.

Az önkormányzat által kiírt pályázatra április 6-áig várják az ajánlatokat.