2024. április 19., péntek

Fontos a megelőzés

A magyarkanizsai egészségház nagy súlyt helyez a tájékoztatásra és a szűrővizsgálatokra

A tuberkulózis elleni küzdelem világnapján, de a hétvégén is betegségmegelőző, ingyenes szűrővizsgálatra invitálták a horgosi és a magyarkanizsai lakosságot az egészségház dolgozói.

Dr. Jakić Nada pneumofiziáter adott kimerítő tájékoztatót a gümőkórról, amelyről fontosnak tartotta elmondani:

– Tizenhárom évvel ezelőtt Szerbia is részt vett az Egészségügyi Világszervezet pénzügyi akciójában, amellyel a tuberkulózis elleni küzdelmet támogatja, akkor 100 ezer lakosra 37 új tuberkulózisos megbetegedés jutott. Az akciónak köszönhetően 2012-ben már csak 17 beteget találtak, ez az európai átlag alatt van. Akkor Magyarkanizsa községben egyetlen megbetegedést sem észleltünk, de mint tudjuk, egyetlen tbc-s beteg további 10-15 embert képes megfertőzni. A gyógyítására rendelkezünk megfelelő gyógyszerekkel, a kezelés ingyenes. Mint minden betegségnél, itt is elsődleges a megelőzés, a helyes életmód és a rendszeres szűrővizsgálat.

Dr. Gyólay Karolina, az egészségház megbízott igazgatónője nagyon fontosnak mondta a figyelemfelhívást és az ingyenes akciókat, amelyek nem köteleznek semmire, de nagy hasznukat vehetjük. Az akcióba nagykikindai, törökkanizsai és helybeli belgyógyász szakorvosok, közöttük gasztroenterológusok és kardiológusok kapcsolódtak be, a belgyógyászati vizsgálatokat dr. Blažić Milovan szakorvos endokrinológus, dr. Stojisavljević Mirko szakorvos gasztroenterológus, hepatológus, dr. Tomas Igor szakorvos kardiológus és dr. Rajtik Róbert szakorvos végezték, de részt vettek benne általános és mentőorvosok, fogorvosok, valamint egészségügyi technikusok is.

Az akció célja az volt, hogy a lakosság számára elérhetővé váljanak az ingyenes belgyógyászati vizsgálatok, és hogy tanácsadással segítsék a betegségmegelőzést, továbbá hogy könnyen bekerüljenek olyan orvosokhoz, akiknek hosszú a várólistájuk.

– A községben a szív- és érrendszeri, a különféle hormonális megbetegedések és a cukorbetegség igen elterjedtek, sajnos, éppen ezért kell nagy súlyt helyeznünk a megelőzésre – emelte ki az igazgatónő.

Nem vitás, hogy szükség van a szűrések megszervezésére, de még fontosabb, hogy a lakosság körében szokássá váljon ezeken részt venni, hiszen így már tettünk egy lépést az egészségünkért.

A horgosiak közül mintegy nyolcvanan jelentek meg a rendelőben, Magyarkanizsán ennél többen éltek a lehetőséggel, hogy ingyen és nagyon kevés várakozással kiderüljön, minden rendben van-e az egészségükkel. Összesen 151 embert vizsgáltak meg, 135-öt belgyógyászok, 16-ot pedig általános orvosok.