2024. április 19., péntek

Porhintés köpennyel

Ki fizeti ki azok köpenyét, akiknek nincs rávalójuk? – fogalmazta meg a kérdést a bácsfeketehegyi iskolaigazgató

Az iskolák tanerőhiánnyal és túlzott bürokráciával küszködnek, az inkluzív oktatás jelenlegi formájában nem funkcionál, és még lehetne sorolni a gondokat. Az oktatási minisztérium számára a legfontosabb kérdés mégis, hogy a diákok viseljenek-e iskolai uniformist. Kishegyes községben két magyar tannyelvű iskola van, a kishegyesi és a bácsfeketehegyi. Egyikben sem tudnak semmi konkrétat mondani az egyenruhákkal kapcsolatban, hiszen a témáról elsősorban a médiából értesültek.

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában ezidáig nem túl sokat foglalkoztak az iskolai egyenruhák kérdésével, mondta el lapunknak Hajvert Ákos iskolaigazgató.

– Még nem beszéltünk a szülőkkel az iskolai egyenruháról. Egymás között sem nagyon beszéltünk róla, de nyilván mindenkinek megvan róla a véleménye. Azt gondolom, hogy az iskolai egyenruha egy korszak nagyon meghatározó viselete volt, ami visszatérhet, hiszen a világ más, akár nagyon fejlett országaiban is használják. Viszont a szerbiai oktatásügynek nem a legégetőbb problémája az egyenruha. Azt mondják, hogy ha minden diák uniformist hord, akkor nem látszanak annyira a társadalmi különbségek. Ez lehet, hogy Belgrádban így van, de Kishegyesen soha nem lesz így. Itt nagyon jól ismerik egymást az emberek, és nem hiszem, hogy az iskolai egyenruha sokat segít azon, aki szociális segélyen él – mondta Hajvert. Meglátása szerint az iskolai egyenruha helyett sokkal fontosabb dolgokkal kellene foglalkozni.

– Alapvetően az elmúlt 15–20 év reformjait kellene most nagyon gyorsan letisztázni és sínre tenni. Azt én is üdvözlöm, hogy a gyerekek személyiségi jogai és lelke előtérbe kerültek, ugyanakkor a kötelezettségeik háttérbe szorultak. A tanár kezében nincs eszköz, amivel fegyelmezhetné vagy motiválhatná a diákokat, ráadásul egy olyan helyzetben, amikor a gyerekek egy része értelmileg lemaradott vagy tanulásban akadályozott. Egy osztályban legalább 5 ilyen gyermek van, de mellettük vannak még gyenge, közepes és jó tanulók is. Az elmúlt 20 év nem adott megoldásokat a tanárok kezébe, csak újabbnál újabb szabályzatokat. Én itt Kishegyesen azt látom, hogy leginkább ezt kellene megoldani – fogalmazott az igazgató.

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában is hasonló a helyzet. Igaz, itt készítettek felmérést, számolt be Bojtos Béla iskolaigazgató.

– Amikor a minisztérium tavaly meghirdette ezt a diákegyenruha-programot, akkor nagyon gyorsan körbe kellett kérdeznünk a szülőket. Kétharmaduknak tetszett az ötlet olyan formában, hogy nem rossz az ha van. Megvédi a ruhákat, és szépen is kinézhet. A felmérést három nap alatt el kellett készíteni, viszont az eredményről azóta sem kérdezett bennünket senki. Csönd következett ez ügyben, majd egy hónappal ezelőtt újból gyorsan ki kellett kérnünk a szülők véleményét. Mi ismét megtettük, de ennek az eredményéről sem kérdezett bennünket senki – mondta el Bojtos, majd azzal folytatta, hogy uniformis-ügyben a legtöbb információt a sajtóból szerezték. Az oktatási minisztérium részéről semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett hozzájuk. Az igazgató szerint a legtöbb gond az egyenruha árával lesz, ugyanis a minőséges drága, az olcsó viszont minőségtelen.

– Úgy tűnik, hogy aki nem tudja megfizetni, annak az iskola kellene, hogy biztosítsa az egyenruhát. Az iskolák ezt nyilvánvalóan nem tudják finanszírozni, mivel a diákok 30 százaléka ingyenuzsonnát kap, vagyis a szülő szociális segélyből él. A minisztérium már nem beszél arról, hogy ő besegít, viszont készpénznek veszi, hogy lesz. A legújabb hír, hogy a tantestület és a szülők tanácsa összeül és kitalálnak egy dizájnt, majd közbeszerzést írunk ki rá. Ezt így hallottuk a médiából, de utasítást nem kaptunk. Igazából nem tudom, hogy mi lesz a vége – fogalmazott Bojtos.