2024. április 23., kedd

Hetven hektár gyümölcsös kerül jégvédelmi háló alá

Vuk Radojević: A tartományi költségvetésből erre a célra 320 millió dinárt fordítottak

Szerdán 28 mezőgazdasági termelő írta alá a jégvédelmi hálók vásárlására és kiépítésére vonatkozó szerződéseket, amelyek esetében a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság vissza nem térítendő társfinanszírozásáról beszélünk.

Koroknai Tibor (balra) a támogatásnak köszönhetően további 1,8 hektár gyümölcsöst helyez jégvédelmi háló alá (Fotó: Dávid Csilla)

Koroknai Tibor (balra) a támogatásnak köszönhetően további 1,8 hektár gyümölcsöst helyez jégvédelmi háló alá (Fotó: Dávid Csilla)

A szerződéseket Vuk Radojević illetékes titkár a tartományi kormányban adta át a vajdasági termelőknek. Elmondása szerint az idei költségvetésből erre a célra 320 millió dinárt fordítottak, ami a tavalyi 270 millió dinárhoz képest 50 millióval több. A sikeresen pályázók költségei alapján a befektetések értéke 76 millió dinár, ehhez a tartományi titkárság vissza nem térítendő részfinanszírozás formájában 46,5 millió dinárral járul hozzá.
Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese korábban lapunknak elmondta, hogy a március 4-én közzétett projektumokat a negyven évnél fiatalabb termelők figyelmébe is ajánlják, hiszen ha sikeresen pályáznak, a költség-visszatérítés elérheti a 70 százalékot is. Ezek a pályázatok egészen május 31-éig nyitva állnak.
– A 46,5 millió dinár értékű támogatásnak köszönhetően 70 hektár gyümölcsös kerül jégvédelmi háló alá. Fontos kiemelni, hogy négy hölgy van a sikeresen pályázók között, illetve kilenc negyven évnél fiatalabb mezőgazdasági termelő. Ez azért jelentős, mert az idei évtől az ő támogatásuk értéke nagyobb. Minden pályázó 60 százalékig tud költség-visszatérítést igényelni, ők viszont ezt 70 százalékig tehetik meg. Az idei évtől kiírástól függően titkárságunknál előszámlával továbbra is pályázhatnak a termelők, és szinte mindegyik megkötött szerződés most is előszámla alapján történt – mutatott rá Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.
Bodor Gábor palánkai termelő tíz éve foglalkozik almatermesztéssel. Elmondása szerint minden segítség jól jön, mert így lehet fejlődni.
– A Prosperitati Alapítvány segítségének köszönhetően traktort vásároltam, a jégvédelmi háló kiépítésére irányuló hatvan százalékos tartományi támogatás pedig jelentősen hozzájárul a további munkához – mondta Bodor Gábor.
A maradéki Koroknai Tibor a már meglévő 2,5 hektár gyümölcsös mellett további 1,8 hektárt helyez jégvédelmi háló alá. A tartományi kormány a költségek 70 százalékát vállalja magára, mivel Koroknai Tibor negyven évnél fiatalabb termelőként pályázott. Elmondása szerint először a hazai piacon szeretne érvényesülni, idővel pedig a külföldi piac a cél.