2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Indulhat Európában a Partizan

A lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) hivatalosan megerősítette a korábban felkapott sajtóhíresztelést, mely szerint felmentették a Partizant a néhány hónappal korábban megítélt büntetése alól. A szankció értelmében a klub nem játszhatott volna a következő három szezon valamelyikében az európai kupaporondon akkor sem, ha egyébként a nemzeti bajnokságon vagy a kupán keresztül kvalifikálta volna magát.

A Partizan azért kapta büntetését, mert tavaly szeptemberig számolva körülbelül 2,5 millió eurós tartozást halmozott fel, amely legnagyobb részét a szerb állami szerveknek fizetendő adók és járulékok tették ki. Időközben a fekete-fehéreknek sikerült egyetértésre jutniuk az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA). A szankció helyett most egy erőteljesebb felügyeletben lesz részük az UEFA felől. Ha újabb hiányok keletkeznek a költségvetésben, az eddiginél katasztrofálisabb következményekkel számolhat a belgrádi klub.

A sportdöntőbíróság hivatalosan álláspontja:

„A sportdöntőbíróság közleményt adott ki a Partizan Labdarúgóklub és az Európai Labdarúgó-szövetség közötti vitáról, amely az UEFA költségvetés-felügyeleti részlegének szabályait érinti – amelyek szerint a Partizan megsértette az UEFA licenceket és költésgvetés-fairplayt érintő szabályait. Az említett felek megtalálták a megoldást, amellyel a CAS munkája véget ért. A Partizan új bizonyítékokat mutatott fel a Szerb Köztársaság számára be nem fizetett adók kérdésében, miután bizonyossá vált, hogy minden feltételt teljesített annak érdekében, hogy az UEFA által felügyelt tornákon részt vegyen a következő szezonban.”

A Partizan jelenleg második a Szuperligában – amely pozíció Európa-liga-indulást ér –, három fordulóval a bajnokság első fázisának vége előtt hatpontos hátrányban a Crvena zvezda mögött. Az alapszakasz után a pontokat meg fogják felezni, majd a legjobb nyolc csapat további hét fordulón keresztül dönt az európai indulást érő helyekről. A bajnok a Bajnokok Ligája selejtezőjében, míg a második és a harmadik az Európa-liga kvalifikációjában vehet majd részt.