2024. április 19., péntek

Új faipari gyárcsarnok nyílt Bácson

Bácson, az ipari övezet új csarnokában tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő megnyitotta a KSC Tectona vállalat termelési részlegét, amelyben fagöngyöleget és más, fából készülő termékeket gyártanak.

A legkorszerűbb előírások szerinti beruházást Bács község a Gazdasági Minisztériummal együttműködve finanszírozta, hogy további beruházókat vonzzon Vajdaságnak ebbe a részébe, és új munkahelyek nyílhassanak – olvasható a tartományi kormány sajtóirodájának közleményében.

Mirović emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt Bácson még csak üzemek bezárása folyt, éppen ezért jelentős, hogy az új, 1150 négyzetméteres gyárcsarnokban most 50 személy kapott munkát, és további 30 idénymunkásként dolgozhat, a továbbiakban pedig lehetőség nyílik a kapacitások bővítésére is.

– A leggyakrabban a nagyvárosokba és nagyobb községekbe való beruházásokról beszélünk, azokra a központokra figyelünk, amelyek közel vannak fontosabb útvonalakhoz, a tartományi kormány számára azonban ugyanannyira jelentősek azok a kisebb községek is, amelyekbe nem érkeztek eddig beruházók. Motiválnunk kell a vállalkozókat arra, hogy ilyen helyeken is befektessenek – mondta Mirović. Szerinte 50 munkahely Bácson éppen annyi, mintha Újvidéken két-háromezer nyílna.

A vajdasági kormányfő jelezte, hogy folytatódnak a bácsi beruházások, kommunális és infrastrukturális befektetések várhatók. Bővítik például az óvoda épületét, valamint utakat építenek, és kommunális infrastruktúrát biztosítanak cégeknek.

Nikola Čavka, a KSC Tectona egyik tulajdonosa köszönetet mondott a község és a dél-bácskai körzet elöljáróinak, valamint a Vajdaság Erdői Közvállalatnak a segítségért. Mint ígérte, a gyár már a jövő hónapban teljes kapacitással fog üzemelni, és termékeinek nagy részét külföldön értékesíti.

Dragan Stašević, Bács község elnöke hangsúlyozta, hogy húsz év után ez az első lépés e község fejlesztése érdekében.