2024. április 20., szombat

Huszonháromezer illegális objektum Újvidéken

A városi Építészeti Felügyelőség Újvidéken és a peremvárosi településeken az utóbbi egy és fél év alatt csaknem 23 500 illegális objektumot regisztrált.

Se szeri se száma a városban és környékén az elmúlt évtizedekben felépített illegális objektumoknak, most „majdnem” ingyenesen legalizálhatják őket tulajdonosaik (Ótos András felvétele)

Se szeri se száma a városban és környékén az elmúlt évtizedekben felépített illegális objektumoknak, most „majdnem” ingyenesen legalizálhatják őket tulajdonosaik (Ótos András felvétele)

2015 novembere és 2017. március 23-a között az Építészeti Felügyelőség több mint 8400 illegális építkezésről szóló értesítést kapott.

– Még most sem jegyeztük be az összes olyan objektumot, amelyekről értesítést kaptunk, azaz, amelyekről tudjuk, hogy megfelelő engedélyek nélkül épültek fel. Az illegális objektum bejegyzéséhez az a feltétel, hogy 2015. november 27-éig befejezték építésüket, és láthatók a 2015-ben készült műholdas felvételen. Azokat az objektumokat nem írjuk fel, amelyek előzőleg bekerültek a legalizációs folyamatba. Jelenleg folyamatban van a város központjához közeli illegális objektumok legalizációja – mondták a felügyelőségen a 021.rs hírportálnak. A felügyelőség februári jelentése alapján összesen 8127 melléképületet, 7051 lakóépületet, 667 irodahelyiséget és 6 föld alatti helyiséget írtak össze az illegális objektumok listáján. Az utóbbi egy hónapban felgyorsult az illegális objektumokat feljegyző bizottság munkája, mert 33 új taggal bővült a csapat.

Eddig feljegyezték az illegálisan felépített objektumokat Veterniken, Bakolcon (Bukovac), Adicén, Piroson, Kiszácson, Alpáron (Stepanovićevo), Kabolban (Kovilj), a Ribnjak településen, Csenejen, Kliszán és Sóstón (Slana bara). Jelenleg még folyamatban van az engedély nélkül felépített ingatlanok összeírása a Telepen, Futakon, Zajolban (Sajlovo) és Kamancon (Sremska Kamenica). Az előző időszakban a legtöbb illegálisan felépített objektumot Futakon, Veterniken, Kátyon és Bakolcban jegyezték fel.

Az objektumok legalizációja hivatalosan ingyenes, ennek ellenére azok, akik törvényesíteni szeretnék az engedély nélkül felépített ingatlanaikat, illetéket kötelesek fizetni. A lakóépületek esetében az illeték 100 négyzetméterig 5000 dinár, 200 négyzetméterig 15 000 dinár, 300 négyzetméterig 20 000 dinár, 300 négyzetméteren felül pedig 50 000 dinár.