2024. április 26., péntek

Ismét rátámadtak egy mentősre

A jövőben rendőri jelenlét mellett látják el az ittas személyeket

Hétfőn éjjel a mentőszolgálat orvosi csapatának egyik tagjára rátámadt egy ittas állapotban lévő páciens, aki az orvosi ellátás után arcon ütötte az egyik mentőst. Ez már a negyedik eset két hónap alatt, hogy fizikailag bántalmazzák az orvosi csapat valamelyik tagját, ebből három alkalommal maga a részeg páciens támadta meg a mentősöket, egy alkalommal pedig a rokonság egy tagja fogott rájuk fegyvert. Mint a Szabadkai Egészségházak az esettel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján Mihaela Budimski sajtófelelős elmondta, az a döntés született, hogy a jövőben a terepen dolgozó orvosi csapat kizárólag rendőri jelenlét esetén fogja ellátni az agresszív és ittas pácienseket. Ez ugyan megnehezíti a munkájukat, de a történtek után szükséges bevezetni egy ilyen intézkedést.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint elhangzott, az év eleje óta 151 esetben, azaz a riasztások 5,22 százalékában kellett akut ittas állapotú beteget ellátniuk a mentőszolgálat embereinek, ami azt jelenti, hogy napi szinten találkoznak ilyen esetekkel, és kerülnek ők maguk is veszélybe, különösen hétvégente, amikor sokkal több részeg pácienssel találkoznak. A mentőszolgálat csapatainak a sürgősségi ellátás mellett az esetek mintegy hetven százalékában harmadrendű vizsgálatokat kell elvégeznie, s ennek tizenöt százalékában nem is kerül sor ellátásra, csupán tanácsadásra, mely úgyszintén nagyon leterheli a mentőszolgálat munkáját.

– A sürgősségi esetek száma is növekszik, a tavalyi évben a 2015. évhez viszonyítva megnövekedett az újraélesztések száma. A mentőszolgálatnak elsősorban a kritikus állapotban, életveszélyben lévő páciensek ellátásáról kell gondoskodnia, azonban évek óta egyre több olyan vizsgálatot végeznek el, melyek nem az ő hatáskörükbe tartoznak, így a mentőszolgálat túlterhelt, s még fizikai erőszaknak is ki vannak téve – mondta a sajtófelelős, akitől megtudtuk, hogy feljelentést tettek mindazok ellen, akik a mentőszolgálat csapatára támadtak.

A mentősök szinte folyamatosan verbális agressziónak vannak kitéve munkájuk során. Ezzel kapcsolatban Borislav Davčik, a mentőszolgálat főápolója elmondta, a diszpécserszolgálatban egy ember fogadja a három vonalról beérkező hívásokat.

– Gyakran előfordul, hogy a telefon túlfelén türelmetlenek, szitkozódnak, fenyegetőznek, és idegesen, agresszíven válaszolnak a kolléga kérdéseire, aki arról érdeklődik, hogy a páciens milyen állapotban van. Ez ahhoz szükséges, hogy megállapítsa a sürgősség jellegét és a megfelelő csapatot küldje ki a helyszínre. A telefonügyeleteshez napi szinten mintegy 250–300 hívás fut be, azonban nemcsak sürgősségi eset miatt telefonálnak az emberek, hanem tanácsot kérnek, terápia vagy betegszállítás miatt telefonálnak, s ezzel elveszik az időt – mondta a főápoló, aki arra kért mindenkit, hogy segítsék a munkájukat, és türelmesen, pontosan válaszoljanak az ügyeletes kolléga kérdéseire.