2024. március 28., csütörtök

Radomir Konstantinović-nap Szabadkán

Az íróra, filozófusra kiállításmegnyitóval, alkalmi műsorral és a szülőházára helyezett koszorúval emlékeztek

A Radomir Konstantinović és Szabadka című kiállítás megnyitójával kezdődött tegnap a megemlékezés, amellyel a Szabadkai Városi Könyvtár és a Radomir Konstantinović szellemiségét ápoló tanács a szabadkai születésű író, filozófus előtt tisztelgett. A tavalyi évben a tanács egy konferenciát szervezett, a kiállításon az ezen a tanácskozáson készült fényképek láthatóak. A kiállítást Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, ezek a képek egy metszetet mutatnak be azokról az emberekről, akik részt vettek eddig is Konstantinović emlékének őrzésében.

– Radomir Konstantinović valójában egy provkációja a szerb kultúrának. Olyan író volt ő, aki a műveivel a szerb társadalomban nagy vitákat váltott ki. Olyan művek írója, amelyek a szerb nyelvet halhatatlanná tették a költészetben, de számos regényével, drámájával is – mondta el Latinka Perović, a tanács elnöke.

A kiállítást és az alkalmi zenés, irodalmi műsort követően az ismert filozófus és irodalmár születésének évfordulója alkalmából koszorút helyeztek a Radomir Konstantinović szülőházán levő emléktáblára.