2024. március 28., csütörtök

Vučić–Putyin tizedik alkalommal

A szerb miniszterelnök és az orosz államfő több témát is feldolgozott a hadiipar keretében

Tizedik alkalommal találkozott és tárgyalt egymással Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A találkozóra tegnap délután Moszkvában került sor. Vučić kormányfő delegációjával Zoran Đorđević védelmi és Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszterek is az orosz fővárosba utaztak.

Vučić és Putyin a két ország közötti kapcsolatokról, a gazdasági kapcsolatok erősítéséről, a hadiipar együttműködéséről és Szerbia katonai semlegességéről tárgyaltak. Egyetértettek abban, hogy Szerbia és Oroszország között növekedhet az árucsere, hiszen ezt tavaly is sikerült elérni. Mindezt Putyin is megerősítette, aki, mielőtt kitért volna a gazdaság és a kereskedelem témájára, megjegyezte: tudja, hogy Szerbiában hamarosan elnökválasztást tartanak, erről azonban nem kíván beszélni, azt viszont reméli, hogy a választásokat a demokrácia alapelveivel összhangban tartják meg.

– A közös igyekezetnek köszönhetően a Szerbia és Oroszország közötti árucsere-forgalom folyamatosan növekszik. Tavaly kétszázalékos növekedést sikerült elérnünk. Ez nem sok, de növekedés, az orosz kormány azon igyekezetének köszönhetően, hogy több áru érkezzen Szerbiából Oroszországba. Természetesen vannak kiemelkedő ágazatok, ilyen a mezőgazdaság. A szerbiai mezőgazdasági termékek importja Oroszországba tavaly 40 százalékkal növekedett a korábbiakhoz képest. Több közös projektünk is van, elsősorban az energiaügy területén, ezek mind jól haladnak előre – fogalmazott Putyin a négyszemközt megtartott egyeztetés kezdetét megelőzően.

Kezet rá! (Sputnyik via Beta/AP)

Kezet rá! (Sputnyik via Beta/AP)

A tárgyalást követően Vučić nyilatkozott a sajtónak. Feltűnést keltett, hogy éppen elkezdte nyilatkozatát, amikor Putyin munkatársai visszahívták az államfő kabinetjébe, azzal a magyarázattal, hogy Putyinnak még lenne néhány kérdése. Visszatérvén az újságírók elé, Vučić a sajtó munkatársainak kérdésére válaszolva elmondta, Putyin nem az április 2-i szerbiai elnökválasztás részletei felől érdeklődött, hanem a jövővel kapcsolatban tett fel két politikai jellegű kérdést. A felek a Nyugat-Balkán stabilitásáról, illetve a régióban elharapódzó konfliktusokról is beszéltek. 

Vlagyimir Putyint nagyon érdekelte, hogy milyen állapotok uralkodnak a Nyugat-Balkánon – nyilatkozta a sajtónak a négyszemközti találkozót követően Vučić.

– Kíváncsi volt rá, hogy hogyan vélekedek a helyzetről, mit gondolok a montenegrói, macedóniai, bosznia-hercegovinai eseményekről, én pedig kifejtettem álláspontomat. Mindenről beszélgettünk ezzel kapcsolatban, arról is, hogy milyen külső tényezők próbálják érvényesíteni érdekeiket a Balkánon, de arról is, hogy mi Szerbia érdeke – fogalmazott Vučić.

A szerb miniszterelnök a folytatásban a MiG–29-es repülőgépekről beszélt, mondván, hogy már csak hetek kérdése, és a vadászgépek megérkeznek Szerbiába. Már csak arra van szükség, hogy Putyin aláírja az erről szóló rendeletet.

– Örömmel fogadtam a hírt, hogy Putyin államfő személyesen adott utasítást az illetékes orosz tisztségviselőknek a korábbi, katonai együttműködés során megszületett megállapodások végrehajtására. Ennek a megállapodásnak 30 darab páncélozott harci gépkocsi, 30 darab T–72 típusú tank és hat MiG–29-es a tárgya. Ami a repülőket illeti, miután Putyin államfő aláírja a rendeletet, már csak azt kell majd eldönteni, hogy a gépeket szétszerelve szállítják-e Szerbiába, vagy lehetővé teszik, hogy átrepüljenek más országok légterén – magyarázta Vučić.

A jelenlevő újságírók egyike kitért arra a részletre, hogy a szóban forgó MiG-ek nagyjavításra szorulnak. Vučić válaszában kifejtette, a repülők egy részének a nagyjavítását valószínűleg Szerbiában végzik el a helikopterek karbantartásával és nagyjavításával foglalkozó központban, a többi javítására pedig Oroszországban kerül sor. Hozzátette, a nagyjavítás miatt nem kell azt gondolni, hogy rossz állapotban lévő repülőgépekről van szó, a szóban forgó MiG-ek a világ legjobb vadászgépei közé tartoznak.

A tárgyaláson a hadiipar más szemszögből is szóba került, így megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a Miloš harci gépjárműveket orosz páncéltörő rakétavetővel szereljék fel – magyarázta Vučić, hozzátéve, hogy ennek köszönhetően a 300 ezer euró értékű Miloš és a 40 ezer amerikai dollár értékű páncéltörő rakétavetők 5 millió dolláros tankok megsemmisítésére is alkalmasak lennének. Egy ilyen harci gépkocsi rendkívül keresett lenne a világpiacon, és Szerbia tetemes bevételre tehetne szert – szögezte le a szerb miniszterelnök.