2024. április 24., szerda

Jelentős szerepük van a határ menti ügyészségeknek

A migránsválság kezelésében Magyarországra és Szerbiára is kihívások várnak
Migránsok Belgrádban (Miklós Hajnalka felvétele)

Migránsok Belgrádban (Miklós Hajnalka felvétele)

Polt Pétert, Magyarország legfőbb ügyészét fogadta Belgrádban Nebojša Stefanović belügyminiszter, hogy egyeztessenek az illegális migráció és embercsempészés ellen folytatott együttes harc témájában. Egyet értettek abban, hogy a két ország rendőrségének és ügyészségének együttműködését ki kell terjeszteni a kábítószer-ellenes és terrorizmus felszámolását célzó küzdelemre is. A szerbiai belügyminiszter bejelentette a külföldiekről és a menedékjogról szóló új hazai törvények elfogadását, mely, mint mondta, a polgárok biztonságának növelését szolgálja.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter és Zagorka Dolovac, az Ügyészek Állami Tanácsának elnöke úgy vélekedett, hogy a magyar és szerb igazságügyi szervek közötti együttműködés kiváló, a kapcsolatokat azonban mindig lehet fejleszteni, különösen a kábítószer-, korrupció- és terrorizmus-ellenes harc terén. Polt a közösen felállított nyomozócsoportok jelentőségét méltatta, s azt mondta, mivel ilyen osztagok eddig csak európai uniós szinten léteztek, a Szerbiával kialakított együttműködés bizonyítja, hogy az ország jó úton halad az EU felé. A tárgyalófelek egyet értettek abban, hogy a határövezethez közeli ügyészségeknek nagy szerep jut a migránsválság kezelése során, melyben mindkét államra kihívások várnak.

A szerbiai tisztségviselők köszönetet mondtak Poltnak, amiért Magyarország segítséget nyújtott Szerbiának a 23-as és 24-es csatlakozási fejezet megnyitása során.