2024. április 25., csütörtök

Több mint ezerre nőtt az őrizetbe vettek száma

Már több mint ezer embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban a hétvégén megtartott kormányellenes tüntetések kapcsán, közülük mintegy 150-et 25 napig terjedő szabadságvesztésre ítéltek - jelentette hétfőn egy fehérorosz emberi jogi csoport.

Az előzetes híradások mintegy 700 őrizetbe vett résztvevőről számoltak be. A tömeges őrizetbe vételre azt követően került sor, hogy az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen tiltakozók szombaton a fővárosban, Minszkben és más városokban nem engedélyezett tüntetéseket tartottak. Vasárnap a tüntetők azt követelték, hogy hozzák tudomásukra, hol vannak az előző napon őrizetbe vett tüntetők.

A vasárnapi megmozdulás nyomán is sokan kerültek rendőrkézre.

A tut.by fehérorosz hírportál beszámolója szerint a rohamrendőrök erőszakkal léptek fel a tüntetőkkel szemben. A pajzsokkal és botokkal felszerelt rohamrendőrök ütlegelték a tüntetőket, több nőt pedig a hajánál fogva vonszoltak a rendőrségi buszokhoz. A hatóságok nem kommentálták az eseményeket.

Anatolj Ljabedzka, az ellenzéki Egyesült Polgári Párt elnöke hétfőn újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az ellenzék vezetői követelik a fogvatartottak szabadon bocsátását, a belügyminiszter lemondását, valamint a "naplopók elleni törvényként" elhíresült jogszabály teljes eltörlését. Ljabedzka nem zárta ki, hogy az ügy kapcsán európai partnereikhez folyamodnak segítségért.

Március 25-én - a "szabadság napján" - a fehérorosz ellenzék minden évben kormányellenes tüntetéseket tart. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.

Az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a "naplopók elleni törvényként" elhíresült jogszabály ellen, amely a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatja meg. Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy az idén már nem fogják alkalmazni a törvényt. A jogszabályt viszont nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak. Lukasenka nemrég azt mondta, hogy külföldi titkosszolgálatokat sejt a demonstrációk hátterében.

Az Európai Unió közleményben ítélte el a fehérorosz hatóságok erőszakos szombati fellépését, és követelte az őrizetbe vettek azonnali szabadon bocsátását.