2024. március 29., péntek

A venezuelai elnök az ENSZ segítségét kéri a gyógyszerhiány enyhítésére

A venezuelai elnök azt kérte az ENSZ-től, hogy segítsen a dél-amerikai országot sújtó drámai gyógyszerhiány kezelésében.

Nicolás Maduro egy helyi idő szerint pénteken sugárzott rövid televíziós beszédben jelentette be, hogy a probléma miatt Jessica Faietához, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) latin-amerikai és karibi igazgatójához fordult.

Maduro a gyógyszerhiányt a kormánya ellen indított "gazdasági háború" okozta "sebek" egyikének nevezte.

A venezuelai orvosszövetség információi szerint a kórházak a szükséges gyógyszereknek és a betegek ellátásához nélkülözhetetlen egyéb eszközöknek csupán 3 százalékával rendelkeznek. A lakosság a létfontosságú gyógyszereket gyakran a feketepiacról vagy külföldről tudja csak beszerezni horribilis áron.

A 30 millió lakosú dél-amerikai ország a kőolaj világpiaci árának zuhanása óta súlyos gazdasági válsággal küzd, ami komoly ellátási gondokhoz és hiperinflációhoz vezetett. Az áruhiány miatt már többször voltak zavargások és fosztogatások az országban. A parlament március közepén "humanitárius válsághelyzetet" hirdetett az élelmezés terén. A boltokban az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2017-re 1660 százalékos áremelkedést vár.

A szocialista államfő a válság mögött egy kapitalista összeesküvést sejt, amelyet az Egyesült Államok irányít. A parlamentben többséget élvező jobboldali ellenzék azonban Madurót tartja a krízis felelősének, és hónapok óta harcol azért, hogy népszavazás útján függesszék fel hivatalából. Az elnök azonban eddig minden olyan kezdeményezést elhárított, amely a menesztését célozta.

Eközben a dpa német hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országa benzinhiánnyal is küzd, és napok óta egyre nagyobb sorok kígyóznak a fővárosban, Caracasban és Venezuela más városaiban a benzinkutak előtt. Ysmel Serrano, a PDVSA állami olajkonszern alelnöke a drámai hiányt az üzemanyag szállításában tapasztalható késlekedésekkel magyarázta. Caracas 290 töltőállomásából az utóbbi napokban csak 90-ben volt benzin. Az ország hiába rendelkezik hatalmas olajtartalékokkal, kevés a működőképes finomítója, ezért kénytelen nagy mennyiségben benzint importálni.