2024. április 25., csütörtök
ELNÖKVÁLASZTÁS 2017

Bátor vezetőkre van szükség

Aleksandar Vučić elnökjelöltet méltatták hazai és külföldi politikusok

Belgrádban, a Kombank Arénában tartotta meg pénteken délután központi nagygyűlését a Szerb Haladó Párt. A rendezvényen nemcsak szerbiai politikusok, hanem külföldi állami tisztségviselők is részt vettek és beszédet tartottak, közöttük Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki szerb nyelven buzdította Vučić támogatására a polgárokat. Tomislav Nikolić jelenlegi szerb köztársasági elnök, Ivica Dačić szerb kormányalelnök, Gerhard Schröder volt német kancellár, Petar Tolsztoj, az orosz Duma alsóházának alelnöke és Lazar Ristovski színművész is felszólaltak.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Sajtójelentések szerint a sportcsarnokban Aleksandar Vučić elnökjelölt és az SZHP több mint 30 ezer szimpatizánsa gyűlt össze, a létesítmény előtt pedig nagyjából 15 ezren várakoztak a pártelnökre, kormányfőre és elnökjelöltre. A kivetítőknek köszönhetően az aréna előtt is figyelemmel lehetett kísérni a nagygyűlést.

A dübörgően hangos rendezvényen az SZHP és az államapparátus képviselői mellett a kormánykoalíció gerincét alkotó haladó párt koalíciós partnereinek képviselői, közéleti személyiségek és művészek is részt vettek. Az üzenet egyértelmű volt: ha a polgárok stabil, biztonságos, modern és európai Szerbiában kívánnak élni, akkor április 2-án Vučićra voksolnak.

A nagygyűlés első felszólalója Tomislav Nikolić államfő volt. Beszédében felidézte, hogy Vučićtyal 25 éve politizálnak együtt. Ez idő alatt sok mindent átéltek – tette hozzá –, majd meggyőződésének adott hangot, hogy Vučić megnyeri az elnökválasztást.

– Aleksandar, nyerni fogsz. Szerbia legsikeresebb kormányfője voltál és vagy. Azt is tudom, hogy ugyanennyire sikeres leszel államfőként is. Nem is lehet másként, hiszen talpra kell állítanunk Szerbiát. Remélem, hogy az általam megkezdett úton fogsz járni, és minden egyes nap hozzáadsz valamit az általam elért eredményekhez. Hatalmas munka áll előtted. Tudd, hogy mindig támaszod leszek. Semmit nem kaptunk ajándékba, te sem adhatsz semmit ajándékba – fogalmazott Nikolić, majd a „kvázi értelmiségnek, újságíróknak, elemzőknek” és az SZHP bizonyos tagjainak üzent, felkérve őket, hogy még véletlenül se tapsolják meg, hiszen az első naptól kezdve ellene ügyködtek.

Gerhard Schröder szavai szerint Szerbia meghatározó pillanat előtt áll: április 2-án eldől, hogy az ország továbbra is az EU felé halad-e, folytatja-e a megkezdett reformokat, tovább építi-e a jószomszédi viszonyokat, ezzel teremtve tartós békét és stabilitást a régióban. Aleksandar Vučić Szerbia európai perspektívájának a szimbóluma – hangsúlyozta Schröder, hozzátéve: „Jól tudom, mennyire nehéz végrehajtani a reformokat. Az ad erőt, hogy az emberekért, a közérdekért dolgozunk. Ezt Aleksandar Vučić is tudja, hiszen számára mindig az ország lakossága a legfontosabb.”

Szijjártó Péter Vučić kampányrendezvényén (MTI)

Szijjártó Péter Vučić kampányrendezvényén (MTI)

Szijjártó Péter szerbül szólt az egybegyűltekhez. A Szerbia és a Magyarország közötti kapcsolatokat méltatta. Megítélése szerint részben Aleksandar Vučić érdeme, hogy a két ország közötti kapcsolatok ennyire jók. A szoros és jó kapcsolatok mindkét országnak előnyére válnak – emelte ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

– Az utóbbi években Aleksandar Vučić olyan lépések megtétele mellett határozta el magát, amelyekre csak a legbátrabb emberek és politikusok képesek. Napjaink gyorsan változó világában minden országnak bátor politikai vezetőkre van szüksége, mert ők teszik erőssé az országokat és a nemzeteket. A magyar kormány és a magyar miniszterelnök sokat tett azért, hogy Magyarország erős legyen. Budapestnek érdeke, hogy Szerbiát is erős politikusok vezessék. Az is érdekünk, hogy Szerbia minél gyorsabban haladjon az EU felé. Aleksandar Vučić az az ember, aki sikeressé teheti Szerbia európai integrációját, már most impozáns eredményeket mutatott fel. Magyarország a jövőben is segítségére lesz a folyamatban. Magyarország rendkívül becsüli mindazt, amit a szerbiai államvezetés az utóbbi időben a vajdasági magyarságért tett. A magyarokat és a többi nemzeti kisebbséget megillető jogok és lehetőségek európai szinten vannak. Éppen ezért soha nem engedjük meg, hogy valaki, valamelyik uniós ország a kisebbségi jogok miatt marasztalja el Szerbiát. Azt sem engedjük meg, hogy a brüsszeli intézmények vagy az uniós tagállamok akadályozzák Szerbia európai integrációját. Szerbiának kulcsszerepe van a stabilitás megőrzésében a nyugat-balkáni régióban. Drága szerb barátaim, az általam elmondottak miatt támogatjuk Aleksandar Vučićot a közelgő elnökválasztáson – fogalmazott Szijjártó.

Aleksandar Vučić megköszönte a támogató szavakat, majd minél nagyobb részvételre buzdította a polgárokat a választáson. Ígéretet tett arra, hogy soha nem feledkezik meg kötelességéről, feladatait pedig komolyan veszi és végzi el. Minden percét a munkájának szenteli, és ezt teszi a jövőben is, és arról biztosította hallgatóságát, hogy semmit nem akar elvenni Szerbiától, csak adni szeretne, magát, terveit, elképzeléseit, erejét és kitartását.