2024. április 16., kedd

Svájc sokat áldoz a szerbiai vagyonösszeírásra

A Szerbiával való együttműködéssel megbízott svájci iroda 5,5 millió eurót fordít arra, hogy a következő négy évben 40 szerbiai helyi önkormányzatban összeírják a lakosság vagyonát.

Ursula Läubli, az iroda igazgatója újságíróknak elmondta, kilenc községben, a Német Műszaki Együttműködési Szervezettel karöltve, sikeresen befejezték az összeírást, és a projektumot most Svájc egyedül folytatja.

– Az a lényeg, hogy a projektum következő szakaszában ne állapodjunk meg a 40 községnél, hanem Szerbia egész területén elvégezzük az összeírást. Oda kell hatni, hogy a polgárokban tudatosodjon a vagyonadó fizetésének fontossága – magyarázta Läubli. Hozzáfűzte: együttműködési irodájuk tevékenységében újdonságnak számít, hogy ezentúl jobban odafigyelnek arra, mibe fekteti Szerbia a beszedett vagyonadót.

Az eddig elvégzett összeírás adatai szerint a projektum kifizetődő, egy év alatt a begyűjtött adó meghaladta az összeírásba fektetett összeget. Zaječarban például tíz ember 3 hónap alatt 1700 háztartásban írta össze a vagyont, 9000 eurót fizettek nekik, viszont a község tízmillió dinárral több adót fizettetett meg, mint korábban.