2024. április 25., csütörtök

Vásári cukiságok

Klasszikus édességek, különleges finomságok a központban

Búcsúk, vásárok, fesztiválok elmaradhatatlan szereplői az édességárusok és finom portékáik, mint a zselés, illetve a selyemcukor, a gumicukrok, a tejkaramella, a törökméz, mely a mézeskalács után a legrégebb óta van jelen az édességes standokon. Régi mesterség az édességkészítés, mégis keveset tudunk róla, hogyan és miből is készülnek a finomságok, amelyeket oly élvezettel majszolunk.

A Szentháromság-szobornál a héten rendezett vásár egyik szervezője és résztvevője Györke Antal, a martonosi Foci Cuki tulajdonosa, aki még szüleitől tanulta el az édességkészítés fortélyait. Mint mondta, édesapja volt a legnagyobb mester a cukrászok között a volt Jugoszláviában, s az ő szakmáját folytatja. Hozzátette, reméli, hogy idővel az ő gyerekei veszik át a helyét, és ugyanolyan lelkesedéssel készítik majd az édességeket, mint ő.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Harminc éve alapítottam meg a céget, kezdetben volt cukrászdája is a családnak, de mára csupán az édességek gyártásával foglalkozunk. Mindig is a minőségre törekedtünk, amit úgy érhetünk el, ha kézzel készítjük a termékeinket, és mindig csak egy keveset gyártunk le. A gépesített termeléshez elengedhetetlen hozzáadni különféle adalékokat, tartósítószereket, viszont mi minőségi alapanyagból minőségi árut állítunk elő, mindössze négy-öt alapanyagot használunk, és semmilyen tartósítószert, egyéb mesterséges anyagot nem adunk hozzá, nálunk a cukor tartósít, és az aromák helyett valódi gyümölcsöt használunk fel ízesítés gyanánt. Édességeink tehát teljesen természetesek és mindig frissek – mondja a cukrász, aki az elmúlt évtizedekben a klasszikus édességek mellett a modernebb cukorkák felé is nyitott, így olyan termékeik vannak, melyek más standokon nem találhatók meg, és minden évben valamilyen újdonsággal, hol egy új ízzel, hol egy új termékkel igyekeznek gazdagítani a kínálatot. Az idén például egy zseléalapú ratluk az újdonság, amit szárított és porrá őrölt gyümölccsel ízesítenek, ami teljesen egyedi és csak náluk kapható.

Mint Györke Antal hozzátette, az elmúlt évek tapasztalatai sokat segítenek egy-egy új termék kikísérletezésében, de a külföldi édességkészítőktől is igyekeznek tanulni, elkérni a receptet, ellesni a titkokat és azt itthon is elkészíteni, és bár kézzel készítik édes portékáikat, a technológiát is valamelyest igyekeznek követni.

– A legnépszerűbb édességeink a zselé- és gumicukorkák, de a jövőt a drazsékban látjuk, például csokival bevont mazsola, dió, mandula csodálatos termékek. A standunkon különféle ízű és alakú gumicukorkák, mentol, fehér erős és vegyes gyümölcsízű dropsz cukorkák találhatók, de selyemcukorból vegyes, csokoládés és fehér erős ízesítésűeket készítünk, mert ezek a legkelendőbbek. Van agaros zselécukorkánk, ami tengeri algából készül, ilyen a klasszikus citromos és narancs ízű zselé, de a legtöbb persze zselatinból készül. Ezenkívül tejkaramella, szezámmagos karamella, csokis aszalt szilva, nyalókák is kaphatók nálunk. Tekintve, hogy édességkészítő Szerbia délebbi részein alig van, ez remek piac a számunkra, s így nemcsak Vajdaságot járjuk, hanem az egész országot, s nemcsak szabadtéren állítjuk fel a bódét, hanem bevásárlóközpontokban is kaptunk már helyet – meséli a cukrász, aki hozzátette, a folyamatos vándorlás elsősorban szórakoztató kihívás számukra, és akármerre járnak, mindig találkoznak érdekes, értékes emberekkel, akikkel szép barátságok alakulnak ki.

Habár az édességek körében is időről időre felbukkannak olyanok, amelyek népszerűbbek vagy éppen kimennek a divatból, ennek ellenére megunhatatlanok, hiszen mint Györke Antal bevallotta, bár hosszú évek óta foglalkoznak édességek készítésével, a mai napig élvezettel kóstolgatják mind a régi, mind az újabb ízeket.