2024. április 18., csütörtök
FORMULA–1

Színes szezonra készülve

Közel négy hónap telt már el a Formula–1 tavalyi szezonzárója óta, de ezen a hétvégén véget ér a várakozás, hiszen a hagyományokhoz híven az Ausztrál Nagydíjjal megkezdődik a számos újdonságot hozó 2017-es versenyidény.

Az elmúlt heteket a csapatok intenzív teszteléssel töltötték, már ami a megengedett nyolc gyakorlási napba belefért, ennyi időt körözhettek ugyanis eddig a pályán a szélesebb, több leszorítóerőt termelő és így a kanyarokban lényegesen gyorsabbá vált versenygépek.

A teszt adatait böngészve egyértelműen kivehető, hogy a Mercedes és a Ferrari lehet a leginkább elégedett a felkészüléssel, ugyanis teljesítményük kimagaslott a többiek közül Barcelonában. A nyolc nap során a leggyorsabb köridő a Ferrarit vezető Kimi Räikkönen nevéhez fűződött, míg a legnagyobb távot a címvédő Mercedes tudta megtenni Lewis Hamilton és az új szerzemény, Valtteri Bottas közreműködésével – ebben a korai szakaszban pedig az adatgyűjtés és a problémák kiszűrése miatt ez igencsak sokat számít.

Lewis Hamilton kerékcseréje a tesztelésen

Lewis Hamilton kerékcseréje a tesztelésen

A két gyári istálló mögött a Red Bull és a Williams jegyezte a legerősebb köröket, és noha az időeredményeket egy teszten mindig óvatosan kell kezelni, a paddockban egységes álláspont alakult ki azt illetően, hogy a jelentős szabályváltozások ellenére is ugyanazok a csapatok alkotják majd az élmezőnyt, mint az elmúlt szezonokban. Hogy éppen kit jósolnak az élre, az viszont attól függ, hogy kit kérdez az ember: a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull csapattagjai is intenzíven próbálják magukról lesöpörni a „fő esélyes” jelzőt, és meggyőződéssel állítják, hogy ők bizony a riválisokat sokkal erősebbnek látják.

Abban azonban nem hazudnak a köridők, hogy az autók tempója az ígéreteknek megfelelően jelentősen feljavult az idei évre: a barcelonai teszteken Räikkönen említett etalonja közel három és fél másodperccel volt gyorsabb a tavalyi Spanyol Nagydíj pole pozíciós idejénél, és még ha a versenyhétvégén keményebb gumikeverékeket is használnak majd, még akkor is ebben az évben több pályán veszélybe kerülhet a mindenkori körrekord. Gyorsabb, nehezebben vezethető autókra és kevesebb spórolásra számíthatunk az új szabályoktól, ami nézői szempontból mindenképpen javítja az élményt, noha az csak élesben fog kiderülni, hogy az autók mennyire tudnak csatába bonyolódni egymással, a hatékonyabb aerodinamika ugyanis elméletben éppen ez ellen hat.

Az eddig látottak alapján egy csapat van nagyon nagy bajban, ez pedig ismét a McLaren–Honda. Bár erre az évre felemelték a motorfejlesztés korlátait, és a japánok a hátrányuk ledolgozásának reményében teljesen átalakították saját erőforrásukat, egyelőre ez sem vált az előnyükre: a tesztek során olykor naponta többször is megállt az autó Fernando Alonso vagy Stoffel Vandoorne alatt, aminek oka mindig az összetett hajtáslánc valamely elemére volt visszavezethető. Ráadásul a motort még nem is merték magasabb teljesítményen működtetni, így az időlistáknak is rendre az alsó fertályában végeztek Alonsóék – nagyon úgy tűnik tehát, hogy a spanyol pilóta a csapattal töltött harmadik szezonját is a mezőny hátulján lesz kénytelen megkezdeni, így nem is meglepő, hogy máris a felek elmérgesedő viszonyáról cikkeznek. Ilyen körülmények között a kétszeres bajnok is aligha hosszabbít az idei éven túl, ráadásul már arról is hallani, hogy a McLaren hamarosan szakíthat a rivális gyártók szintjét elérni képtelen Hondával, és máris felvették a kapcsolatot a Mercedesszel az esetleges újraegyesülés okán…

A teszteket követő napokra is maradt még egy nagy meglepetés, a Force India ugyanis felfedte, hogy autói a teszteken látottakkal ellentétben mégsem a szokásos ezüstszínben fognak pompázni, ehelyett a teljes felületen rózsaszín árnyalatot kapnak, az internetet körbejáró fotók láttán sokan a szemöldöküket fel, a szájukat pedig mosolyra húzták. Volt már egy-egy olyan csapat az F1 történetében, amely az autó egyes részeit erre a nem túl férfias színre festette, de teljes rózsaszínbe még soha senki nem burkolózott. Persze a hirtelen jött arculatváltásnak pénzügyi okai vannak, a csapatnak ugyanis tekintélyes összegeket fizet egy német víztechnológiai vállalat, amiért magukra öltik a cég jellegzetes színét. Végső soron pedig úgysem az autók külseje, hanem a gyorsasága és a csapat hatékonysága számít, ebben pedig a Force India privát csapatként az utóbbi időben kiváltóan teljesít, miközben szponzormatricáik számát a legnagyobb alakulatok is megirigyelhetik. Ha pedig Sergio Pérez és Esteban Ocon idén többször is dobogóra állhatnak, valószínűleg a legkevésbé sem fogja őket érdekelni, hogy a versenyoveralljukon fel-felcsillan néhány rózsaszín sáv.

Az kétségtelen, hogy külsőre hallatlanul színessé vált az idei Formula–1-es mezőny: a rózsás Force Indiát, a narancssárga McLarent, a piros Ferrarit, a sárga Renault-t és az anyacsapattól végre eltérő árnyalatot választó Toro Rossót is könnyű lesz majd kiszúrni a tömegben. Most már csak abban kell bíznunk, hogy az élen zajló csata is hasonlóan színes lesz, és akkor egy nagyszerű szezonnak nézünk elébe.