2024. április 25., csütörtök

Továbbra is ötven százalék felett

Aleksandar Vučić már az első körben megnyerné a választásokat

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt és a hatalmi koalíció elnökjelöltje továbbra is ötven százalék feletti támogatottságnak örvend. Ez azt jelenti, hogy ha most tartanák meg az egyébként április 2-án esedékes államfőválasztást, már az első fordulóban győzedelmeskedne – derül ki az Ipsos közvélemény-kutató legújabb felméréséből. Mint arról Srđan Bogosavljević, az Ipsos munkatársa beszámolt, a második helyen jelenleg Saša Janković korábbi ombudsman áll 12 százalékos támogatottsággal, a harmadikon pedig Luka Maksimović alias Ljubiša Preletačević Beli 11 százalékkal. Vuk Jeremić jelöltnek és Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének 7-7 százalékos a támogatottsága. Az Ipsos képviselője rámutatott arra, hogy Vučić népszerűsége mégis valamivel alacsonyabb, mint az előző választások során volt, ugyanakkor a részvételi arány az államfőválasztáson a korábbinál magasabbnak ígérkezik. Hozzátette, hogy végleges jóslatokat adni ebben a pillanatban nem lehetne, ahhoz meg kell várni a választások előtti utolsó napot. Az adatok szerint 3,9 millió polgár fog a szavazóurnákhoz járulni, ha nem változik a részvételi kedv.

A hatalmi koalíció a legutóbbi parlamenti választásokon összesen 61 százalékos támogatottságot szerzett, ezért logikus, hogy Vučić népszerűsége is meggyőző a legelső felméréstől kezdve. Ez mára sem változott meg, pár százalékkal csökkent, de még mindig biztosan ötven százalék feletti, és ennyi elegendő a választások azonnali megnyeréséhez – mutatott rá az Ipsos felmérése. Janković stabilan a második helyen állt mindvégig, kivéve egy hetet, amikor Preletačevićtyel az addiginál gyakrabban foglalkoztak a médiumok, és javítani tudott egy rövid időre. A felmérés kimutatta, hogy Janković és Jeremić akkor kezdett százalékpontokat veszíteni, amikor más ellenzéki jelöltek is beharangozták az indulásukat, a szavazatokat tehát nem Vučićtól vagy Šešeljtől „csenték el”, hanem a többi ellenzéki jelölttől.

A közvélemény-kutató munkatársa hangsúlyozta: nem reális számadat, hogy 6,8 millió szavazópolgár van Szerbiában, ez a szám szerinte 5,2 és 5,5 millió között mozog, mivel több mint egymillióan nem tartózkodnak az országban.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

KÉSZÜLNEK A SZAVAZÓLAPOK

A Hivatalos Közlöny nyomdájában tegnap megkezdődött az április 2-i köztársasági elnökválasztás szavazólapjainak nyomtatása. Az első szavazólapok nyomtatását a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) képviselői is figyelemmel kísérték. A szavazólapok rezeda színűek lesznek. Azokban a helyi önkormányzatokban, ahol az államnyelv mellett más nyelv is hivatalos használatban van, a polgárok többnyelvű szavazólapokon voksolhatnak. Így egy-, két-, három-, négy- és ötnyelvű szavazólapok készülnek. Az egy- és kétnyelvű szavazólapokat A4-es méretű papírlapra nyomtatják, a három-, négy- és ötnyelvűeket pedig A3-as formátumúra. A RIK már korábban bejelentette, hogy összesen 6 757 793 szavazólapot nyomtatnak.

PLAKÁTFIRKÁK KISHEGYESEN

A Szerbiai Szocialista Párt arra hívta fel a figyelmet tegnap, hogy Aleksandar Vučić elnökjelölt választási plakátjait összefirkálták Kishegyesen és az OVK (Koszovói Felszabadítási Hadsereg) felirattal látták el. Az SZSZP elítélte a politikai ellenfelek szóban forgó cselekedetét és arra szólította fel az illetékes állami szerveket, hogy büntesse meg az elkövetőket.

SZÓLÁSSZABADSÁG KELL!

Aleksandar Popović, a Szerbiai Demokrata Párt elnökjelöltje azt ígérte, hogy államfőként a szólásszabadságért, a sajtószabadságért és a szabad véleménynyilvánítás jogáért száll majd síkra. Dél-Szerbiába látogatott, több városban találkozott a polgárokkal.

DROGELLENES HARC

A kábítószer elleni küzdelem sürgős fokozására lenne szükség – jelentette ki Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke. Az utcákról, iskolaudvarokból is ki kell szorítani a narkotikumokat – mondta. Szorgalmazni fogja a törvényben előírt büntetések szigorítását is, ha pedig nem lesz elegendő hely a börtönökben, akkor újabbakat kell építeni – húzta alá.

AZ LDP FELELŐSSÉGRE VONNÁ ŠEŠELJT

A Liberális Demokrata Párt Vojislav Šešelj radikális párti elnökjelölt nyilatkozatai kapcsán tartotta szükségesnek a reakciót. Felszólította az ügyészséget, hogy vizsgálja ki a radikálisok vezetőjének minden állítását Zoran Đinđić meggyilkolása kapcsán, s azt is, hogy Šešeljnek esetleg köze volt-e a történtekhez. Mint ismeretes, az SZRP vezetője azt mondta, elnökként megkegyelmezne Zvezdan Jovanovićnak, aki a gyilkosság miatti börtönbüntetését tölti.