2024. március 28., csütörtök

Több pénzt kapnak a tartománytól a nemzeti tanácsok

Százezer dinárral lett nagyobb a dotációs keret – Aláírták a támogatási szerződéseket

Aláírták a tartományi kormányban a vajdasági székhellyel rendelkező, összesen 15 nemzeti tanács támogatásáról szóló szerződéseket. Mint azt Nyilas Mihály tartományi kormányfő-helyettes, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár ismertette: a nemzeti tanácsoknak nyújtott tartományi támogatás 2017-ben 60,1 millió dinárt tesz ki, a tanácsok azt működési költségeik fedezésére és programcéljaik megvalósítására használhatják.

Nyilas emlékeztetett arra, hogy tavaly márciusban a szerb kormány elfogadta a kisebbségi cselekvési tervet, mely előirányozza a nemzeti tanácsok szerepének az erősítését, hatásköreinek pontosítását.
A tartományi kormányfő-helyettes ozzátette, hogy folyamatban van a nemzeti tanácsokról szóló új törvény kidolgozása is, melynek elfogadásával immár késésben van az ország. Mint mondta, a törvényjavaslat köztársasági parlamenti jóváhagyását követően a tanácsok jobb helyzetbe kerülnek, erősödik a szerepük. A tartomány is részt vesz a tervezet kidolgozásában, emlékeztetett. A tanácsoknak odaítélt támogatásokra visszatérve Nyilas elmondta azt is, hogy most százmillió dinárral több állt a rendelkezésre, mint tavaly, ez is jó eredményként könyvelhető el.
A nemzeti tanácsok működését a köztársasági költségvetés is segíti, onnan az idén összesen 245 millió dinárt utalnak át a Szerbia területén működő kisebbségi önkormányzatoknak. A tartományi támogatásnak a negyven százalékát most a Magyar Nemzeti Tanács kapta. Hajnal Jenő MNT-elnök az újságíróknak elmondta, hogy valamivel több mint 24 millió dinárhoz jutott a tartománytól a nemzeti tanács, melynek éves összbevétele 90 millió dinárt tesz ki a helyi önkormányzati, tartományi és köztársasági forrásokból. A pénz kétharmadát „továbbadják” a különböző programok, pályázatok révén.
Hajnal arról számolt be, hogy a támogatási összeget az MNT működtetésére és fejlesztésekre költik el, a fejlesztések terén a legtöbb pénzt a Pannon RTV médiaháznak szánják, de más médiaházak is részesülhetnek egy-egy támogatásban valamely MNT-programhoz kapcsolódva. Örömmel nyugtázta, hogy némileg növekedett a tartományi dotáció, a köztársasági ugyanis csökkent, s a községeknek is folyamatosan gondot okoz a nemzeti tanácsoknak járó pénz elkülönítése. Maga is fontosnak nevezte a tanácsok finanszírozása szempontjából az elfogadott kisebbségi akciótervet, mely biztos háttérként szolgál. A tanácsok feladata annak az intézményrendszernek a fenntartása, amelynek köszönhetően szavatolni lehet a nyelv- és íráshasználatra való jog érvényesülését.
Tavaly a költségvetés módosításával az év végén az MNT 8 millió dinárral nagyobb támogatást kapott a korábban tervezett összegnél, Hajnal reményét fejezte ki, hogy erre az idén is lehetőség nyílik, hozzájárulva még több kezdeményezés sikeres megvalósításához.