2024. április 20., szombat

A vízgazdálkodás közös érdek

További fejlődésre számíthatunk Vajdaságban a regionális öntözőrendszerek terén

Az ENSZ 1993-ban jelölte ki március 22-ét a víz világnapjává. Elsődleges célja, hogy még inkább felhívja a lakosság és a közvélemény figyelmét a víz mint természeti kincs megőrzésének fontosságára. Ez alkalomból a Vajdaság Vizei Közvállalat újvidéki központi épületében tegnap értekezletet tartottak, amelyen bemutatták a vállalat 2017-re vonatkozó munkatervét is. Az idei évre vonatkozó programtervben megfogalmazott teendőkre több mint 6 milliárd dinárt irányoztak elő. Emellett szó volt a regionális öntözőrendszereket felölelő pályázatokról is, amelyeket Abu Dhabi támogat.

Vuk Radojević  (Fotó: Dávid Csilla)

Vuk Radojević (Fotó: Dávid Csilla)

– A víz világnapja kiváló alkalom arra, hogy beszámoljunk vállalatunk különböző tevékenységeiről, amelyek elsősorban a csatornahálózatokra, a regionális öntöző-, a különböző védőrendszerekre és a rendszeres karbantartási munkálatokra vonatkoznak. A tervezett Abu-Dzabi-programot is meg kell említenünk. Esetében 11 projektumról beszélhetünk, és ezeknek a megvalósítása várhatóan a következő egy–másfél hónapban megkezdődik. Ezek a pályázatok főleg Bácska és Bánát regionális öntözőrendszerét érintik, amelyek többek között Kúla és Kishegyes, a Tisza, valamint Palics, illetve a Nagykikinda Nadela szakaszra irányulnak. Ez olyan átfogó pályázati lehetőség, amely Vajdaság további 25.000 hektár területét öleli fel, és megfelelő infrastrukturális fejlődést eredményezhet ezen a téren – hangsúlyozta Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója.

Az eseményen a jelenlevőket Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár, valamint Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos-kutatási titkár is köszöntötte.

– A tervezett tevékenységek támogatására 3,6 milliárd dinárt fordítunk a Vízügyi Alapból, ezzel egyidejűleg több mint 500 millió dinárt a Föld Alapból – mutatott rá Vuk Radojević illetékes titkár, és azt is hozzátette, hogy 480 millió dinár értékben segítik a helyi önkormányzatok munkáját, azzal a céllal, hogy bővítsék a csatornahálózatot.

Az idén felismerték a gazdaság és a tudományok közötti kapcsolat fontosságát, így Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos-kutatási titkár számos olyan pályázatról számolt be, amelyek a Műszaki Tudományok Kara, a Mezőgazdasági Kar és az alföldi erdészeti és környezetvédelmi intézet felé irányulnak.

– Titkárságunk 30 százalékkal támogatja majd az új technikai-technológiai megoldásokat, amelyek egyetemeink és intézeteink szorgalmával valósulnak meg – mondta Zoran Milošević.