2024. április 24., szerda

A beruházásokról tárgyaltak

Zentán tett látogatást dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete

A folyamatban lévő beruházásokról, valamint a jövőbeli tervekről tájékozódott keddi zentai látogatása során dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, aki a helyi önkormányzat illetékeseivel folytatott zárt körű megbeszélést követően Ceglédi Rudolffal, Zenta község polgármesterével együtt sajtótájékoztatón számolt be a látogatás eredményeiről.

Dr. Pintér Attila és Ceglédi Rudolf a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

Dr. Pintér Attila és Ceglédi Rudolf a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

– A megbeszélés során megtárgyaltuk azokat a folyamatban lévő beruházásokat, amelyeket Magyarország kormányának támogatásával tudunk megvalósítani – mondta el a sajtótájékoztatón Ceglédi Rudolf, hozzátéve, három ilyen projektumról van szó.

– Az első a Zentai Csata-emléktemplom építésének befejező fázisa. Ez kb. 45 millió dinár értékű beruházás, és abban bízunk, hogy a munkálatok augusztus elsejéig befejeződnek. A második a Zentai Magyar Kamaraszínház új kamaratermének kialakítása. Ez kb. 7 millió dináros beruházás, és most fejeződött be a közbeszerzési eljárás, így reményeink szerint rövidesen megkezdődhetnek a munkálatok is. A harmadik a Zentai Gimnázium épületének bővítése, aminek keretében hat új tantermet és egy étkezőrészt építünk majd hozzá a meglévő épületegyütteshez. Ez a beruházás kb. 42 millió dinár értékű, és jelenleg a közbeszerzési folyamat előkészítésénél tartunk, így a munkálatok terveink szerint a nyár folyamán vehetik majd kezdetüket – magyarázta a polgármester, aki elmondta, a másik fontos téma, amiről szó esett, az volt, mit jelent a közösség számára a Prosperitati Alapítvány működése.

– Megállapítottuk, hogy Zenta község területén igen sokan pályáztak eredményesen, ezért a kezdeti lépések rendkívül sikereseknek tekinthetők, így amennyiben a következők is ilyen sikeresek lesznek, két-három éven belül elérhetjük az igazi célt, azt, hogy új munkahelyeket teremtsünk, illetve hogy minél többen lássanak perspektívát az itthon maradásban és az itthon történő érvényesülésben – fogalmazott Ceglédi Rudolf, aki reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a magyar és a szerb kormány közötti kiváló együttműködés az április másodikai választások után is folytatódik majd.

– A polgármester úr és a munkatársai tájékoztattak engem a Zenta község területén a magyar kormányzat támogatásával zajló fejlesztésekről, áttekintettük a vajdasági gazdaságfejlesztési támogatás által biztosított programokból származó lehetőségeket, és jeleztem a polgármester úrnak, hogy hamarosan megindulhatnak majd azok a munkálatok, amelyek a 30 milliárd forintos hitelkeret felhasználásából adódnak – hangsúlyozta dr. Pintér Attila, aki abbéli reményének adott hangot, hogy a 30 milliárd forintos hitelkeret nemcsak a munkahelyteremtéshez járulhat majd hozzá, hanem ahhoz is, hogy azok, akik az elmúlt évek során elvándoroltak, visszatérhessenek a szülőföldjükre.

– A polgármester úr tájékoztatott a zentai csata 320. évfordulójához kapcsolódó rendezvényekről, illetve tájékoztatást kaptam a község területén zajló idegenforgalmi fejlesztésekről, aminek azért örültem nagyon, mert a Magyarország és Szerbia közötti turisztikai együttműködés rendkívül aktív, amit szeretnénk még magasabb szintre emelni, összehangolva a két ország turisztikai kínálatát. Nemrég megbeszélést folytattam Rasim Ljajić miniszter úrral, akivel áttekintettük annak lehetőségeit, miként tudná Magyarország és Szerbia idegenforgalmi téren még inkább megcélozni a harmadik országból érkező állampolgárokat, olyan közös kínálatot kialakítva, amely az arab országokból, Kínából, esetlegesen Iránból érkező turisták számára is vonzó lehet. Meggyőződésem, hogy Zentának kiemelt helye és szerepe lehet mindebben – fogalmazott a sajtótájékoztatón Magyarország belgrádi nagykövete.